Tanácsülés

2021.12.22. 09:00

Sokaknak nem tetszik a városrendezési terv

A lebontásra, kisajátításra ítélt nagyváradi ingatlanok tulajdonosai tiltakoztak a nagyváradi önkormányzat által elfogadott, a védett belvárosi övezetekre vonatkozó városrendezési terv ellen, és várhatóan perelni fognak.

Illusztráció/Alexandru Nițescu

Fotó:

Pap István 

 

A váradi városháza megújult nagytermében tartották meg a helyi tanács idei utolsó ülését, de a megújult helyszínen a már megszokott forgatókönyv szerint zajlottak az eseményék: az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ is kisebb-nagyobb vehemenciával kritizálták a liberális városvezetés bizonyos előterjesztéseit. Sok kifogás érte a történelmi városközpont védett belvárosi övezeteit magában foglaló városrendezési terveket, amelyben számos fontos kitétel szerepel. Mint azt megírtuk, a tervdokumentáció kimondja többek között azt, hogy meg kell őrizni a belvárosi kerteket és udvarokat, és négysávosra kell bővíteni a Vámház (Evreilor deportaţi) utcát, ami épületbontásokkal fog járni. A tervezetet ezúttal nemcsak az ellenzéki politikusok, hanem az ülésen megjelent polgárok is kritizálták. A tanácskozás elején szót kért Crina Meister Nicolaescu ügyvéd, aki a Bihar Megyei Konzultatív Állampolgári Tanács Egyesület nevében szólalt fel, és aki azt kifogásolta, hogy a tervdokumentációról nem szerveztek közvitát, és a helyi tanácsülés előtt mindössze egy nappal tették fel a honlapra a határozattervezetet, vagyis a polgárokat kész tények elé állította a városvezetés. 

 

Kommunikáció-hiány 

 

A napirendi pont vitáján Szabó József, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának a vezetője elmondta, hogy nem vitatja a tanácsülésre előterjesztett dokumentáció minőségét, azt viszont sérelmezte, hogy a városvezetés részéről teljes mértékben hiányzott a kommunikáció a váradi polgárok és az ellenzéki tanácsosok felé. Megjegyezte, hogy az elmúlt hat-hét hónap alatt egyetlen sajtóhírt sem olvasott erről a tervezetről, és most mindössze a harminc százalékát tudta átnézni a terjedelmes dokumentációnak. Hozzátette: ha ennyire biztos a városvezetés abban, hogy jó ez a javaslat, akkor még lehet vele várni egy hónapot, hogy az ellenzéki tanácsosok is alaposan áttanulmányozhassák és konstruktív javaslatokat fogalmazhassanak meg vele kapcsolatban. Adrian Madar PSD-s helyi tanács a maga során kifejtette, hogy az Octavian Goga utca lakói azt panaszolták neki, hogy az ott építkező ingatlanfejlesztő egy köztulajdonban lévő zöldövezetet is elfoglal az ottani építkezései során, és a mostani tervdokumentációból derült ki az, hogy a városvezetés területcserét ajánl fel a szóban forgó ingatlanfejlesztőnek, „ami azt jelenti, hogy a beruházó hamarabb tudott erről a tervről, mint mi, tanácsosok”. Kifogásolta azt is, hogy a tervben nem szerepel az Ezredévi emléktérre (Libertăţii utca) vonatkozó elképzelés, holott tudvalevő, hogy ott komoly beavatkozásokat készül végrehajtani a város. Azt is megjegyezte, hogy az eredetileg a váradi vár és az aquapark között építendő új gyalogos Körös-híd helyét megváltoztatták, és az új tervek szerint ez a híd a Baross hídhoz (Dacia) meglehetősen közel fog megépülni. „Ez a város egy jó üzletté válik az ingatlanfejlesztők számára” – zárta szavait Madar. 

 

Megszólalt az ügyben Emilian Pavel PSD-s tanácsos is, aki pozitívumként emelte ki, hogy a Kert utcának legalább a fele megmenekül, viszont méltánytalannak nevezte a Vámház utca lakóit érintő döntést. A politikus értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy ekkora sietséggel szavaznak egy ilyen nagy horderejű kérdésben. „Minek ez a nagy sietség? Van valami határidő, amit be kell tartani? Elveszítünk bizonyos európai forrásokat, ha nem most, hanem egy hónap múlva szavazunk erről a dokumentációról?” – tette fel a kérdéseit Pavel. Válaszában Florin Birta azt mondta, hogy nem tudta, hogy egy városrendezési terv lehet üzlet. „De lehet!” – kiabálta be Crina Nicolaescu. A polgármester a bekiabálástól nem zavartatva magát úgy folytatta, hogy ennek a dokumentációnak a kidolgozása két év óta zajlik, hat hónapon át mindenféle vitát is tartottak róla, ugyanakkor megszerezték az összes szükséges jóváhagyást a tervre. A határozat-javaslatot végül, mint az várható volt, a liberális helyi tanácsosok igen szavazataival fogadta el a tanács, a PSD és az RMDSZ ellene szavazott. Később, már az ülés vége felé egy másik polgár is szót kért, és elmondta, hogy a Vámház utcán nem lenne szükség épületbontásokra az autóforgalom növeléséhez, elég lenne egyirányúsítani a Vámház, és a másik irányba egyirányúsítani a Várady Zsigmond (Kogălniceanu) utcát. De ekkor már senki nem figyelt a polgárra, hiszen a határozat már el volt fogadva. A tanácsülésről kivonuló Crina Meister Nicolaescu portálunknak elmondta, hogy a városvezetés megszegte a döntéshozatal átláthatóságának az elvét, ezért bíróságon fogják megtámadni ezt a városrendezési tervet. Kifejtette, hogy nagyon sok hiányossága van ennek a dokumentációnak, de leginkább azt fájlalják a polgárok, hogy nem tudni, hogyan fogják megvalósítani a Vámház (Evreilor deportaţi) utca négysávosra bővítését. „Egy övezeti városrendezési tervben konkrétan szerepelnie kell azoknak az ingatlanoknak, amelyeket érint egy-egy döntés. A lakóknak most kell tudniuk azt, hogy mi vár rájuk, mert 2016 óta azoknak az ingatlanoknak az értéke lezuhant, nem lehet eladni azokat, az emberek stresszben élnek, megbetegedtek. Ki fizeti meg mindezt? Ha a polgárok fel fognak kérni arra, hogy erkölcsi kártérítést is kérjek a miatt a stressz miatt, amiben 2016 óta élnek, azt is megteszem” – fogalmazott portálunknak adott nyilatkozatában az ügyvéd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában