Támogatott tartalom

2021.12.20. 08:00

Silviu Dehelean (USR): Elhalasztottuk a fűtés- és melegvíz-fogyasztást mérő eszközök felszerelésének határidejét

Silviu Dehelean, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Bihar megyei képviselője, Cristina Prună, Silvia Dinică és Cristian Bordei USR-s képviselőkkel együtt elérték a hőenergia- és a meleg-víz-fogyasztás mérésére szolgáló eszközök felszerelési kötelezettségének egy évvel való elhalasztását, a központi fűtési rendszerhez csatlakozó tömbházlakásokban.

Az USR képviselői által az energiahatékonyságról szóló 2014/121. számú törvény módosítására és kiegészítésére szolgáló 2020/184. számú sürgősségi kormányrendelethez benyújtott törvénymódosítási javaslat előírja a távhőfogyasztást mérő órák felszerelési határidejének meghosszabbítását 2022. december 31-re. Ha ez a módosítási javaslat nem lett volna elfogadva, azon állampolgárok, akiknek nem sikerült a felszerelést véghez vinni, 2022. január 1-jétől 500 és 1000 lej közötti büntetést kockáztattak volna.

 

„Ebben a kiszámíthatatlan időszakban minden lehetséges intézkedést meg kell hoznunk a romániai lakosok energiaszámláinak csökkentése érdekében, nemhogy még több száz lejjel emeljük költségeiket a jövő hónapban. Egyébként a fogyasztásmérők ára nagy valószínűséggel a jelenlegi érték fölé emelkedne, éppen az elmúlt hetekben megnövekedett kereslet következtében, ha nem változtatnánk a meglévő jogi kereteken”, nyilatkozta Silviu Dehelean USR-s képviselő. A törvényjavaslatot 264 támogató, 25 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett fogadta el a képviselőház.

 

A módosítás mögött meghúzódó egyik nagy probléma az, hogy Romániában csupán 20, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) által akkreditált társaság van, amelyek ezeket a szolgáltatásokat nyújtják. Számuk elégtelen az olyan, távhőrendszerhez csatlakozott lakások számához képest, amelyekbe még nem szereltek fel egyéni fogyasztásmérő órát. A módosítási javaslatot megalapozó másik érv a járványhelyzet. A szakembereknek, akik ezeket az eszközöket beszerelnék, rövid időn belül nagyon sok lakást kellene lefedniük. Ekképpen mind ők, mind a lakosok ki lennének téve a COVID-19-cel való megfertőződés veszélyének.

 

A gáz- és energiaárak robbanásszerű emelkedése, amely helyzetet Virgil Popescu miniszter az elmúlt két évben rosszul kezelt, legtöbbünket érint, miközben a központi hatóságok teljesen kaotikusan ke-zelik ezt a válságot. Az árak növekednek, milliónyi család költségvetését érintve. Kiadásaikhoz lakástól függően 100 és 500 lej közötti többletköltséget hozzátenni teljesen cinikus helyzet lett volna.

 

Nagyváradon a hivatalos adatok szerint 68.000 lakás van, amelyből 14.000-be fel van szerelve a fogyasztásmérő eszköz. Vannak olyan helyzetek is, amikor egyes tulajdonosok lemondtak a fogyasztásmérőkről, mert azt gondolták, hogy azok haszontalanok, vagy hogy végül többet fizettek, mint az átalánydíjas rendszerben lévők. Ebben az összefüggésben reméljük, hogy a jövőben a lehető leggyorsabban születnek majd megoldások a lakások mérőórákkal való felszerelésére.

 

 

Fizetett hirdetés!

CH 14700

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában