Elemzés

2021.12.08. 14:00

Nőtt a nettó átlagkereset Romániában, de ez még nem az uniós szint

Az Erdélystat friss elemzése szerint az elmúlt tizenhárom év alatt a romániai nettó átlagkeresetek névleges értéken 146 százalékot emelkedtek 1309 lejről 3217 lejre. Az Európai Unió tagállamaihoz képest továbbra is jelentős a lemaradás, de ennek mértéke folyamatosan és számottevően mérséklődik.

Fotó: erdélystat.ro

BN-összeállítás

Egy romániai háztartás tagjainak keresetei az uniós átlag mintegy 34–35 százalékát érték el euróban kifejezve 2020-ban. Ha figyelembe vesszük az országok közötti árszínvonal-különbségeket is, ez kétharmad körüli arányt jelent, írja az erdelystat.ro. Az elemzés szerint a román gazdaság magyar–román összehasonlításban is jelentős növekedést tudott elkönyvelni: a magyarországi nettó keresethez képest 2020-ra nagymértékben apadt a lemaradás, háztartástípustól függően az ottani keresetek 90–95%-át keresik meg a romániaiak.

Az adatok értelmezéséhez fontos adalék, hogy Romániában a járványhelyzet ellenére jelentősen nőttek az átlagkeresetek. Az Erdélystat elemzői szerint ennek egyik oka az lehet, hogy a megszorítások hatására nagyobb eséllyel olyanok veszítették el a munkájukat, akik alacsonyabb keresettel rendelkeztek, így korábban lefelé húzták az átlagot. Erre utal az, hogy országos szinten az átlagos alkalmazotti létszám mintegy 133 ezer fővel, a minimálbérrel alkalmazottak száma pedig 142 ezer fővel csökkent 2019 és 2020 között.

Romániában 2020-ban a nettó átlagkereset 3217 lej volt, Erdélyben pedig 3004 lej. Erdélyen belül Közép-Erdély és a Bánság térsége haladta meg az átlagot, 3467 és 3194 lejes átlagkeresettel. Dél-Erdély (2976 lej) és a Partium (2630 lej) az erdélyi átlag alatt helyezkedik el, a legalacsonyabb átlagkereset pedig Székelyföldön (2524 lej) és Észak-Erdélyben (2573 lej) volt.

Az átlagkereset Erdély nagyrégióiban az egészségügyi szektorban nőtt leginkább. Szintén jelentősen nőttek a keresetek az építőiparban, a könnyűiparban, a mezőgazdaságban és a kereskedelemben. A Partiumban szintén az egészségügyben, az építkezésben és a mezőgazdaságban jelentősebb a keresetbővülés.

Érzékenyebb gazdasági ágazatokban az alkalmazottak létszámának csökkenését könyvelhette el a román gazdaság, elsősorban a szolgáltatások terén. 2020-ban Romániában a szálloda és vendéglátás ágazatában, Erdélyben a könnyűiparban csökkent a legnagyobb mértékben az alkalmazottak átlagos létszáma az előző évhez viszonyítva. Ágazatok szerint vizsgálva az átlagos alkalmazotti létszámot 2008 és 2020 között Romániában és Erdélyben a nagymértékű csökkenés a bányászatban és a könnyűiparban volt jellemző, a növekedés pedig a szálloda és vendéglátásban, valamint a szellemi és egyéb szolgáltatásokban figyelhető meg.

Az Erdélystat elemzése a Munkaügyi Felügyelőségtől igényelt adatok alapján arra is rámutat, hogy 2020 végén az alkalmazottak közel egyharmada – Romániában a 31, Erdélyben a 32 százaléka – minimálbérrel volt alkalmazva. Erdély régiói közül a minimálbérrel alkalmazottak aránya Észak-Erdélyben és Székelyföldön volt a legmagasabb (44, illetve 39%), ezt követi Partium 38 százalékkal. Dél-Erdélyben 27%, Bánságban és Közép-Erdélyben pedig 28% volt a minimálbérrel alkalmazottak aránya.

Forrás: erdelystat.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában