Korlátozások

2021.12.08. 09:00

Nagy a felháborodás a karácsonyi vásár előírásai miatt

Fokozódik a feszültség a beoltottak és az oltást elutasítók tábora között a nagyváradi karácsonyi vásárt érintő korlátozások miatt.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A nagyváradi karácsonyi vásárra kizárólag azok léphetnek be, akik rendelkeznek koronavírus elleni oltással, vagy átestek a betegségen, és a 15–180. napon belül vannak. Mindez az országosan érvényes járványügyi előírások értelmében történik. Azzal azonban, hogy ezt a korlátozást a román kormány vezette be, és hogy az ország más városaira is érvényes, a helyi lakosok közül sokan nincsenek tisztában, így az önkormányzat lett a célpontja felháborodásuknak: „Ennyi erővel szögesdróttal is elkeríthették volna a vásárt, vagy vezethettek volna áramot is a kerítésbe”; „Mindenkinek kijár a karácsony, az oltatlanoknak is vannak gyermekeik, szemétládák!” – olvasható a hozzászólások között a közösségi oldalakon, bár ezek még a visszafogottabb megjegyzések.

Florin Birta polgármestert Facebook-oldalán többen is arról értesítették, hogy soha többé nem fognak rá szavazni a karácsonyi vásárt érintő korlátozások miatt. Sokan említik, hogy az oltatlanok is ugyanúgy befizetik a helyi adókat és illetékeket, már csak ezért sem kellene elzárni előlük az eseményt.

Mindemellett egy felvétel is nyilvánosságra került a román sajtóban, melyet egy olvasójuk készített, és azt mutatta meg, hogy a vásár területére úgy jutott be, hogy senki nem kérte tőle az oltásigazolványt. Az APTOR részéről azt a magyarázatot kapták, hogy ez még a 12 órai nyitás előtt történt. Az igazolványok ellenőrzésével kapcsolatban állandó és mindenhol előforduló probléma, hogy a legtöbb esetben meg sem kérdezik az igazolványt felmutató személytől, hogy valóban az ő személyes adatai azok, amelyek a QR-kód beolvasásával megjelennek, többek tapasztalata szerint ez a karácsonyi vásár esetében is elmondható.

„Jövőre már az »Oltottak ünnepének« fogják hívni... (az új világrend szerint). Szégyellhetjük magunkat, hogy mindent eltűrünk...”; „Legalább elfér lézengeni az a 20–30 ember naponta! Előre mondom, sok bevétele nem lesz az árusoknak... Pedig az ünnep nem is erről kellene szóljon” – olvashatók a megjegyzések a Bihari Napló, valamint az Erdon Facebook-oldalán, bár vannak ennél jóval agresszívebb megnyilvánulások is, melyek semmiképp nem tűrnek nyomdafestéket.

A karácsonyi vásár helyszínére a napokban kilátogatott a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, volt AUR-os, oltásellenes és vírustagadó Mihai Lasca is, aki támogatóival együtt a gyerekeknek édességeket és gyümölcsöt, a felnőtteknek pedig forralt bort osztogatott ingyen annál a standnál, melyet ő és csapata állított fel. Elmondták, hogy azok számára szervezték az akciót, akik szerettek volna a karácsonyi vásárról beszerezni ezt-azt, de nem tehetik meg, mert nem rendelkeznek zöldigazolvánnyal, bár ő pontosabban a „náci útlevél” kifejezéssel élt. Lasca számon kérte a vásár jelenlévő szervezőitől, hogy miért zárták ki a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyeket, mire az APTOR képviselői dokumentumokat mutattak fel, bizonyítékául annak, hogy egy országos érvényű határozat értelmében szervezték a vásárt. Erre Lasca csak annyit mondott, hogy kötelességük lett volna szervezni egy külön vásárt az oltatlanok számára is, amit egyébként semmilyen határozat nem ír elő. Mivel a csoport engedély nélkül foglalt el egy részt egy közterületből, végül a helyi rendőrség ezer lej pénzbírságot szabott ki rájuk. Mihai Lasca ellen egyébként nemrég újabb eljárás indult hamis információk terjesztése miatt egy nagyváradi ügyész bejelentése alapján.

A karácsonyi vásárra való belépési korlátozások miatt háborgókkal ellentétben számosan vélekednek úgy, hogy egy efféle korlátozás elengedhetetlenül szükséges a járvány továbbterjedésének megakadályozásához, azoknak a személyeknek pedig, akik úgy döntöttek, hogy nem szeretnék beoltatni magukat a koronavírus ellen, el kellene fogadniuk azt, hogy bizonyos közösségi eseményekből kimaradnak emiatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában