Változás

2021.12.04. 10:39

Módosultak Nagyváradon az adóövezetek

Hatvanhat utca és utcaszakasz adóövezeti besorolása változik meg a jövő évtől Nagyváradon, döntött legutóbbi ülésén a helyi tanács.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Nagyváradon tizenhét mutató alapján állapítják meg, hogy melyik utca melyik adóövezetbe tartozik. Ilyen mutató például az, hogy le van-e aszfaltozva az utca, vannak-e közműhálózatok, van-e közvilágítás az utcán, vannak-e parkok, sportlétesítmények a közelben, van-e elegendő parkolóhely stb. Annak függvényében, hogy egy-egy utcát milyen adóövezetbe sorolnak be, az ingatlantulajdonos több-vagy kevesebb adót fizet. Egy magasabb adóövezetbe kerülő ház után a magánszemélyeknek négy százalékkal több adót kell fizetniük, míg a belterületek magasabb adóövezeti besorolása 30–40 százalékkal emeli a telekadót a magánszemélyek számára. Nagyváradon jövőre hatvanhat utca és utcaszakasz adóövezeti besorolása módosul a pénteken megszavazott helyi tanácsi határozat értelmében: 16 utca Őssi lakónegyedben kerül magasabb adóövezeti besorolásba a Barcăului utcai zöld folyosó kiépítése és az aszfaltozások következtében, a Csehi út övezetében tíz utca besorolása lesz magasabb az ottani közműhálózat-bővítések után, a domboldalon nyolc utca, az Oncsa telepen hét utca, az Aradi út környékén és a Veteranilor lakónegyedben szintén hét-hét utca, a Gutenberg utca környékén hat, Velencén és a központban három-három utca, a Kolozsvári úton és Váradhegyalján két-két utca, továbbá a 2. számú ipari parkban és Váradszőllősön egy-egy utca lesz értékesebbnek számító adóövezetben. A polgármesteri hivatal összesítése szerint 18 utca és utcaszakasz kerül a B. kategóriából az A. adóövezetbe, hat a C. övezetből az A. övezetbe, tizenkettő a C. kategóriából a B. kategóriába, négy a D. övezetből a B. övezetbe, tizenhét a D. övezetből a C. övezetbe. Kilenc olyan utca van Nagyváradon, ahol az idén némileg javult a pontszám, de nem annyival, hogy ezzel magasabb adóövezetbe kerüljenek. A telkek tekintetében változásnak számít az, hogy jövőre a C. adóövezetben lévő telkeket is a beépített területek közé sorolják, amennyiben van építmény a telken és a deklarált mezőgazdasági termelésre használt terület kevesebb, mint 500 négyzetméter. A tulajdonosok kérésére jövő év március 31-ig vissza lehet sorolni a mezőgazdasági területek közé ezeket a telkeket, ha a tulajdonos igénylésének jogosságát dokumentumokkal, fotókkal, légi felvételekkel tudja igazolni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában