Szállítási csomópont

2021.12.07. 09:20

Módosult a terv, négysávos lesz a felüljáró

A Nagyváradi Helyi Tanács módosította az intermodális szállítási csomópont tervét úgy, hogy a Borsi út felett átívelő közúti felüljáró nem két-, hanem négysávos lesz.

Pap István

A nagyváradi intermodális szállítási csomópont az Eurobusiness 1. ipari park közelében lesz, az új közúti felüljáró az ipari park bejáratánál kialakított körforgalom fölött fog átívelni. Florin Birta, Nagyvárad polgármestere a legutóbbi helyi tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy a korábban már elfogadott megvalósíthatósági tervben a felüljárónak csak két sávja volt, de a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) képviselőivel folytatott megbeszélések során megegyeztek abban, hogy módosítják a műszaki tervet úgy, hogy a felüljárónak négy sávja legyen. A helyi tanács által egyhangúlag elfogadott tanácsi határozat rendelkezik a bekötőutak építéséről és az övezetben történő kisajátításokról is. A beruházás költségvetése 11,5 millió euró, ebből a pénzből épül meg a körülbelül egy kilométer hosszú felüljáró, és egy 2,2 kilométer hosszú gyűjtőút, mely a nagyváradi körgyűrűt köti majd össze az intermodális csomópontba vezető, 665 méter hosszú leendő úttal.

A polgármester a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a projekt keretében 550 ezer lej értékben 3250 négyzetméternyi területet is kisajátítanak abban az övezetben, és hangsúlyozta, hogy épületeket, lakóházakat nem sajátítanak ki. A polgármester később saját közösségi oldalán azt írta, hogy ez a beruházás fontos közúti csomópont lesz, hiszen ez fogja összekötni Nagyváradot az A3 autópályával, ugyanakkor az intermodális logisztikai központhoz is ez vezet majd el. A felüljáró és az összekötő út építését abból a 40,4 millió eurós kölcsönből akarja megkezdeni a város, amelyet az Európai Beruházási Banktól vesz fel, ha pedig később sikerül rá uniós finanszírozást szerezni, akkor a beruházást abból a pénzforrásból folytatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában