Felújítás

2021.12.17. 09:03

Megújul a Madách-passzázs

Fotó: Claudia Bonchis

Erdon-összeállítás

 

Hamarosan megkezdődik a hosszú ideje használaton kívül álló, leromlott állagú Madách-passzázs felújítása. A váradi bazárépület átjárójának felújítási munkálatai 2022. január 10-kezdődnek el, és a tervek szerint tíz hónap alatt fejeződnek be, adja hírül a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleménye. Az önkormányzat az Alb Construct céggel kötött áfa nélkül 607.182 lej értékű kivitelezési szerződést.

 

A munkálatok során lezárják a Fő utcai és a Madách Imre utcai két bejáratot, leszerelik a faajtókat és -ablakokat, valamint az átjáróból az üzlethelyiségekbe és a belső udvarokba vezető négy bejárati ajtót, és kicserélik az üzlethelyiségek négy kirakatát. Ugyanakkor a folyosó fülkéiben két kirakatot alakítanak ki. Az átjáróban nem végeznek átalakítási munkálatokat. A folyosó falait és mennyezeti boltozatait újravakolják és újrafestik, restaurálják a díszítőelemeket. A külső falak lepattogzott, málladozó vakolatát helyrehozzák. Az átjáróban ugyanolyan porfírkőből álló padlóburkolatot helyeznek le, mint van a Bémer (Ferdinand) téren. Mint ismeretes, a Bazárépületet a színház építésével egy időben, 1899-ben építette id. Rimanóczy Kálmán építész.

 

Az épület két szárnyát elválasztó, a Madách Imre és a Fő utca között átjárást biztosító passzázsban hosszú ideig újságos standok voltak, de mivel nagyon leromlott az állaga, felszámolták a standokat, és azóta az átjáró használaton kívül áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában