Felújítás

2021.12.08. 08:05

Megszépült a Veiszlovits-ház Váradon

Befejeződött a nagyváradi Fő utca 15. szám alatt lévő Veiszlovits Lajos-ház felújítása. Az épület 1910–1911-ben épült klasszicista stílusban Spiegel Frigyes építész irányítása alatt.

BN-összeállítás

A Fő utca 15. szám alatti épületet az Általános Városrendezési Terv (PUG) alapján műemlékké nyilvánításra javasolták. Az idén márciusban megkezdett munkálatok kivitelezési időszaka egy év volt, de a felújítás már ezen a héten befejeződött, tudatja közleményében a polgármesteri hivatal. A munkálatokat a Constructorul Sălard cég végezte, a kivitelezési szerződés értéke 1.444.900 lej volt áfa nélkül. A munkálatok során megújult a homlokzat, melyre szilikon vakolat és új festékréteg került, a rossz állapotban lévő ablakokat kicserélték, helyreállították az ablakkereteket, kijavították a lábazatot, helyreállították a homlokzati díszeket, az ablakok és teraszok fémkorlátjait, a tetőt, melynek utcafront felőli része természetes színű cserépfedést, középső része pedig fémlemezfedést kapott, továbbá kicserélték az ereszcsatornákat is. Az épület helyreállítása a váradi önkormányzat által 2014-ben beindított, a történelmi belvárosban lévő épületek homlokzatfelújítási programjának keretében történt. Ennek a programnak a részeként a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány elkészíti a programba bevont valamennyi épület műszaki rehabilitációs tervét, melyeket aztán ingyenesen a homlokzatukat rehabilitálni kívánók rendelkezésére bocsát, a műemléképületek tulajdonosai számára pedig maximum 30 százalékos támogatást nyújt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában