Terápia

2021.12.01. 12:42

Levizsgáztak a terápiás kutyák, kezdődhet a munka

A terápiás kutyák sikeres betanítása végeztével a Bonitas Magyar Speciális Oktatási Intézmény teljes gőzzel nekilát a munkának. A gyermekkori fejlesztés legeredményesebb terápiatípusai között szerepel a kutyás, ennek ellenére térségünkben ez egyáltalán nem elterjedt. Az idők azonban változnak, és a Bonitas tevékenységei révén a négylábúak egyre nagyobb népszerűségre tehetnek szert.

Pikó Stefánia

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt mutatkozott be West, a Bonitas első terápiás kutyája, majd nem sokkal később megismerhettük Beckyt, a második terápiás kutyát is, akiket a Bonitas pedagógusai azóta is nevelgetnek és tanítgatnak a szatmári Angel Dog Egyesület segítsége révén. A közelmúltban a már nagyocska West és Becky ügyesen levizsgázott – tudtuk meg Oláh Andreától, a Bonitas Magyar Speciális Oktatási Intézmény igazgatójától. A betanítás időszaka véget ért, és mindketten immár teljes értékű terápiás kutyákká váltak.

Bár a velük való dolgozás kezdeményezése már több mint másfél éve megkezdődött, a „Kutyákkal a sérült gyermekekért” című nyertes pályázat márciusban vette kezdetét, és most zárult le. Ennek keretében több oktatási intézménybe is ellátogattak a kutyákkal népszerűsítés és tanulás céljából.

Múlt hétvégén az iskolában ennek örömére kiscsoportos és közös nagy bemutatókat tartottak. A kutyák nagyon sokat fejlődtek, és bár még korukhoz illően izgágák, kíváncsiak, mégsem átlagos négylábúak. Láthatóan jól érzik magukat a gyerekek között, és a nagy zsibongás ellenére is türelmesek maradnak minden egyes kisdiákkal szemben.

„A Bonitas intézményben sérült gyerekek terápiájába iktattuk be a kutyával asszisztált fejlesztő terápiát. Ennél a célcsoportnál egy-egy szemkontaktus felvétele és megtartása, a tartós figyelem kiváltása is gyakran nehéz feladat, így eredményeink nem minden esetben nevezhetők látványosnak, viszont nagyon hasznos a kutyával végzett munka” – fogalmazott a Bonitas pszichológusa és pedagógusa, valamint a projekt vezetője és West befogadója, Balogh Éva-Zita.

Az intézmény igazgatójától, Oláh Andreától megtudtuk, hogy a kutyusok nemcsak a Bonitas diákjaival fognak együtt dolgozni, hiszen a különféle vendégbemutatók után több más oktatási intézmény is felkérte az iskolát, hogy térjenek vissza hozzájuk az állatokkal, és nemcsak olyan tanintézményekről van szó, ahol kifejezetten sérült gyerekekkel foglalkoznak. A projekt végével tehát elindult valami új a Bonitas számára. Amellett, hogy az intézménynek köszönhetően szélesebb körben is egyre népszerűbbé válik a kutyás terápia térségünkben, az intézményen belül is pozitív változások történtek.

Az intézmény igazgatójától és a projekt vezetőjétől is megtudtuk, hogy már nincsenek is olyan szülők, akik vehemensen elleneznék a kutyás terápiát, pedig, ahogy az sejthető volt, az elején előfordultak ellenvetések, főleg a gyerekek féltése miatt. Ugyanígy, a gyermekek között is voltak olyanok, akik nagyon féltek, de néhány találkozás után már bátran közelednek. A négylábúaknak is volt több alkalmuk bebizonyítani, hogy őket lehet „húzni-nyúzni”, nem bántanak senkit.

Sőt, azt is megmutatták, milyen rövid idő alatt tudnak pozitív eredményeket elérni. A legtöbb terápia esetében nem lehet azonnali eredményről beszélni, a kutyás foglalkozások alatt azonban abban a pillanatban meglátszanak a részeredmények. Egyes gyerekek lehet, hogy inkább meghúzódnának a sarokban, nem szívesen kommunikálnának, főleg a felnőttel nem, de ha ott a kutya, maguk sem tudnak parancsolni kíváncsiságuknak, odamennek, megsimogatják, és beszédbe elegyednek a felnőttel, elsősorban a kutyáról. Számtalan gyakorlat, játék van, melyekkel a pedagógusok a gyerekek fejlesztését célozzák meg, ezeket a játékokat pedig a gyerekek sok esetben szívesebben elvégzik, ha van egy különleges játszótársuk.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a kutya mint motiváló ágens, illetve mint szociális serkentő elősegíti a fogyatékkal élők figyelmének fejlesztő feladatra való fókuszálását, s a terapeutával való intenzívebb közreműködésre motiválja őket. Sőt, az is kiderült, hogy a kutyás terápia segítségével javítani lehet az érzelemfelismerés zavaraitól szenvedő gyermekek és felnőttek azon képességét, hogy mások érzelmeit gyorsabban és pontosabban felismerjék” – magyarázta Balogh Éva-Zita.

A Bonitas pedagógusainak tavalyi képzését a magyarországi Csiga-Biga Mozgás- és Képességfejlesztő Alapítvány vezette, a projektet pedig, a Start ONG által, a Kaufland és az Act for tomorrow finanszírozta. Aki továbbra is támogatni szeretné az intézményt, az megteheti a Bonitas Sérült Gyermekekért és Fiatalokért Egyesületen keresztül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában