Szankció

2021.12.15. 10:00

Kizárták a bírói karból a váradi bíróság korábbi alelnökét

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói részlege hétfői ülésén megszavazta Cristi Danileţ (a képen) kizárását a bírói karból. A döntés hivatkozását a Danileţ által a TikTok videómegosztó felületére feltöltött filmek képezték.

Forrás: ebihoreanul.ro

Agerpres/BN

 

A Kolozs megyei törvényszék bíráját a közösségi oldalakon történő megnyilvánulásai miatt büntette a testület. Az igazságszolgáltatásban dolgozók jogállására vonatkozó törvény alapján meghozott döntés nem jogerős, a legfelsőbb bíróságon megfellebbezhető. A nagyváradi bíróság korábbi alelnöki tisztségét betöltő Cristi Danileţ kizárását a bírák és ügyészek fegyelmi vétségeit vizsgáló Igazságügyi Felügyelet javasolta a CSM-nek.

 

Reagálva a döntésre, Cristi Danileţ törvényszéki bíró kijelentette, hogy a TikTok videómegosztó online felületen a tavaly általa közzétett két filmecske miatt döntött így a testület, pedig a szóban forgó tartalmaknak nincs közük az igazságszolgáltatáshoz és a bírói hivatáshoz, mivel a magánéletéről szólnak. „Az egyik felvételen nyírom a sövényt a házam mellett, a másikon egy medencét tisztítok. Semmiféle megjegyzést nem teszek ezeken a felvételeken az igazságszolgáltatásra, és a képi tartalomnak sincs köze a hivatásomhoz. Ez az én magánéletem, amiért senkinek nem tartozom beszámolóval. A tanács döntése értelmében a szankciót »az igazságszolgáltatást sértő viselkedésem« miatt rótták ki. A döntést egyhangúlag hozta meg a CSM, mivel egyes tagjai úgy vélik, hogy megalapozottak voltak az általam felvetett szabálytalanságok az Igazságügyi Felügyelet által lefolytatott vizsgálat módjával kapcsolatban. Természetesen fellebbezni fogok a legfelsőbb bíróságnál, és biztos vagyok benne, hogy ezt a helyzetet orvosolni fogják. A végleges döntés meghozataláig továbbra is ellátom a feladataimat” – írta Danileţ hétfő esti Facebook-bejegyzésében.

 

Politikai visszhang

 

Az ügy kapcsán több ellenzéki vezető politikus is nyilatkozott. Az egyik ilyen nyilatkozat a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke, Dan Barna és a volt igazságügyi miniszter, Stelian Ion részéről érkezett, akik kifejtették, hogy a CSM döntéséről tájékoztatni fogják az Európai Bizottságot. Ezt a lépést kiegészítve, az USR egyik képviselője az Európai Tanács parlamenti közgyűlésének kedden ülésező illetékes szakbizottsága elé viszi az ügyet. Mint Dan Barna bejegyzésében kifejtette: „Súlyos támadás a független bírák ellen és egyben figyelmeztetés, ami ezekben a napokban az igazságszolgáltatásban történik. Újabb szakaszához értünk egy háborúnak, amelyik a jelek szerint sajnos nem akar véget érni. Ellenkezőleg…” Az alelnök arra kéri a kormánykoalíciót és az államfőt, hogy élesen határolódjon el az igazságszolgáltatást ért ilyen jellegű támadásoktól.

 

Szintén a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásnak tartja a döntést, Dacian Cioloş, az USR elnöke. „A PNL, a PSD és az RMDSZ elkezdi lerombolni az igazságszolgáltatást. Az eddig véghezvitt kevés reformot is vissza fogja vetni ez a Iohannis elnök által támogatott koalíció. Helyrehozhatatlanul veszélyeztetjük európai pályánkat…”. A politikus informális értesüléseire hivatkozva elmondta, hogy több bíró és ügyész megfélemlítve érzi magát, és fegyelmi kivizsgálások zajlanak ellenük. Szerinte cselekvésre, egész pontosan ellenállásra van szükség, és „az USR az első sorban fog küzdeni”. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában