Támogatott tartalom

2021.12.24. 08:11

Kedves Mikulás!

Tavaly, több romániai lakoshoz hasonlóan, reményteljesen vártuk a karácsonyt. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) először került hatalomra, és mindannyian hittünk benne, hogy a Románia modernizációjára készített projektjeink végre megvalósulnak. Reméltük, hogy az igazságszolgáltatási reform egyenes úton halad majd. Reméltük, hogy a tavalyihoz hasonlóan túlterhelt egészségügyi rendszer olyan újjáéledésének lehetünk tanúi, amelyre évtizedek óta vágyunk. Nyitott szemmel álmodoztunk arról, hogy Románia történelmi részei között rekordidő alatt közlekedhetünk. A koronavírus elleni oltás megjelenése sokunk számára új reményt jelentett arra, hogy visszatérhetünk a normális kerékvágásba.

 

Aztán eljött 2021. Az USR rövid ideig tartó kormánybeli működése nemcsak az egészségügyi, az igazságszolgáltatási vagy az oktatási rendszerben tapasztalható mételyt hozta felszínre. A bukott állam, ahogy maga az elnök nevezte, megmutatta igazi arcát. A polgárok érdeke soha nem volt elsődleges, és ez a kegyetlen valóság még világosabb volt a politikai válság hosszú időszakában, amelyben a korábbi kormányzópartnerek tartották az országot. Az USR által megkezdett projekteket leállították. Az adminisztratív apparátus reformja hirtelen azzal ért véget, hogy elbocsátották mindazokat a szakembereket, akiket USR hozott a közigazgatásba, és akiknek csupán ez volt a „bűne”. Itt nemcsak Stelian Ion jogtalanul elbocsátott kollégámra gondolok, bár a partnerség feltételei nagyon világosak voltak, hanem Octavian Berceanura, a Környezetvédelmi Ügynökség főbiztosára is, akinek egyedüliként sikerült előmozdítania ezen intézmény tevékenységét.

 

Ezzel párhuzamosan, ez év elején, az állampolgárok tömeges jelentkezése oltakozásra azt a reményt keltette bennünk, hogy valóban sikerül legyőzni a járványt. Tavasszal azonban világossá vált, hogy az oltási kampány kudarcba fulladt, a megbízott felelősök nyilatkozatai ellenére. Az eredmény meg is látszott ősszel, amikor drámaian megnőtt az elhalálozások száma. Közben a kormányzó párt, dacolva az országos helyzettel, áthágva a törvényeket, megtartotta kongresszusát.

 

Az ígéretesnek indult, de fájdalmas mérleggel záruló 2021-es év végén, mint minden ember, igyekszem meghúzni egy vonalat, és megnézni, mit tanultam és min tudok változtatni. Természetesen ez egy bensőséges folyamat, de azzal a meggyőződéssel teszem, miszerint mindezen tapasztalatok hozzásegítenek ahhoz, hogy ne csak jobb ember, hanem hatékonyabb képviselője is legyen az állampolgároknak.

 

Kedves Mikulás, kérlek, hozz mindenkinek jó egészséget, bölcsességet, felelősségtudatot, örömet és lelki békét. Szellemed erejével tedd lehetővé, hogy mindannyian felelősségteljesebbek legyünk önmagunkkal és a körülöttünk lévőkkel szemben, kezdve a családdal, a barátokkal, a kollégákkal, a szomszédokkal és mindenkivel, akivel kapcsolatba lépünk, vagy fogunk lépni jövőre.

 

A gyerekek hisznek benned, Mikulás, és ajándékaidat örömmel fogadják. Mi, felnőttek hiszünk a karácsony szellemében, ami nagylelkűséget, szeretetet, tiszteletet és alázatot jelent. Ezek azok az értékek, amelyek távol tartanak minket a nacionalizmustól és a szélsőségektől, amelyek ma jelen vannak a társadalomban. És ezek azok az értékek, amelyek segítségünkre lesznek abban, hogy a világot jobbá tegyük. Segíts, Mikulás, hogy elhiggyük: az elkövetkező év több örömre ad majd okot. Hogy egészségesek leszünk, és meglesz a kellő erőnk ahhoz, hogy szilárdan kitartsunk, és folytassuk Románia reformját szüleink, gyermekeink, unokáink, mindannyiunk teljesebb élete érdekében.

 

Kellemes karácsonyt! Boldog új évet!

 

Silviu Dehelean,

az USR Bihar megyei képviselője

 

Fizetett hirdetés!

CH 14700

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában