Helyi közélet

2021.12.23. 19:00

Jutalmazták az Ady Endre online szavalóverseny dobogós helyezettjeit

A nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum, partnerségben a Rákóczi Szövetség Bihar megyei szervezetével és a Collegium Varadinum szakkollégiummal, Ady születésének 144. évfordulóján rendhagyó módon, egy online versmondó vetélkedő keretében emlékezett meg a jeles költőről.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius
 

A díjakat és az okleveleket hétfő délután egy ünnepség keretében adta át Tőtős Áron történész, az emlékmúzeum vezetője és a Collegium Varadinum alapítója, valamint Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, a Rákóczi Szövetség Bihar megyei elnöke. Ady Endre helyett mondom címmel, hagyományteremtő céllal hirdették meg az idén első alkalommal a virtuális térben a versmondó vetélkedőt. Egy szabadon választott Ady Endre-költeménnyel lehetett jelentkezni, amit a pályázó diák saját telefonjával fekvő módon rögzített, a videót pedig az emlékmúzeum e-mail címére továbbították. 

 

A beküldéskor meg kellett jelölni a pályázó iskola és gyermek nevét, életkorát. A szavalatokat tartalmazó videót az Ady Endre Emlékmúzeum Facebook- és Instagram-oldalán tették közzé. Pályázni több is kategóriában lehetett: V–VI. osztályos tanulók; VII–VIII. osztályosok; IX–X. osztályosok; XI–XII. osztályosok. Mind a négy kategória első három helyezettje elismerésben részesült, illetve minden pályázónak névre szóló emléklapot küldenek. A verset nem volt kötelező „kívülről” megtanulni, azt felolvasni is lehetett. A versenynek az volt a célja, hogy minél több fiatalhoz eljusson Ady Endre költészete, az irodalom szeretete. Végül 119 pályamű érkezett be szerte a megyéből, Nagyváradról, Érmihályfalváról, Alsólugasról és Szalárdról. A 11 díjazott: Sorbán Édua (I. hely), Boda Boglárka (II.), Székely Dávid (III.) – V–VI. osztályosok; Mihali Dalma (I.), Karsai Kristóf (II.), Nagy Zoltán (III.) – VII– VIII. osztályosok; Magyar Kevin (I.), Győrfi Fruzsina (II.), Gál Csaba (III.) – IX–X. osztályosok; Csillag Viktória (I.), Fülöp Barbara (II.) – XI–XII. osztályosok. Felkészítő tanárok: Nagy Enikő (Iosif Vulcan Főgimnázium), Elekes Renáta (Művészeti Líceum), Mados Andrea (Művészeti Líceum), Prém Mónika (Szalárdi János Általános Iskola, Szalárd), Fele Tímea (érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola), Nagy Éva (Zelk Zoltán Általános Iskola), Boros Emőke (Zelk Zoltán Általános Iskola), Bothazam Katalin (alsólugasi Ovidiu Drimba Szakközépiskola).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában