Betlehem

2021.12.04. 08:54

Ismét betlehemet állítottak a nagyváradi székesegyház előtti téren

Böcskei László megyés püspök péntek délután megáldotta a püspöki palota előtti téren életnagyságú szobrokból alkotott betlehemet. Ezt bárki megtekintheti, hogy előtte elidőzve néhány pillanatig, ráhangolódjon a közelgő szent karácsony ünnepére.

Fotó:

Ciucur Losonczi Antonius

A jelenlegi járványhelyzetben karácsony békéjének, meghittségének, üzenetének az átadása komoly kihívások elé állítja családjainkat, közösségeinket. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az adventi várakozásban és ünnepi készületben élőknek szeretne segítséget nyújtani azzal a betlehemmel, amit a székesegyház, illetve a püspöki palota előtti téren állított fel ebben az évben is.

Böcskei László megyés püspök szerkesztőségünknek azt nyilatkozta: ez a tér úgymond adja magát, hiszen egy szakrális hely Szent László és Szaniszló Ferencz püspök szobrával. Az ünnephez közeledve, tavaly építettek először betlehemet, arra gondolva, hogy járvány idején ezáltal is egy kicsit közelebb „viszik” karácsony hangulatát az emberekhez, és idén immár természetesnek vették, hogy ismét állítanak. Azon túl, hogy egy szép és igényesen összeállított kompozíció, és meg lehet csodálni, egy komoly üzenet is közvetít: velünk az Isten, és még a mostani nehéz időkben is el kell indulnunk, megkeresni Őt, hogy befogadjuk a mi életünkbe. Adódhat persze a kérdés, hogy miért ilyen korán? Hát azért, mert az életünkben ott kell legyen az említett keresés és az Úrnak az érkezése – fogalmazott a főpásztor. Hozzátette: az elmúlt évben is megfigyelte, hogy az emberek valóban megállnak a betlehem előtt, elidőznek ott, együtt imádkoznak a felnőttek és a gyerekek, még akár le is térdelve. Ezek szép és megható pillanatok, fontosok, mert jó irányba vezetik a vissza-visszatérő látogatókat. „Biztos vagyok abban, hogy ezáltal egy kis örömöt viszünk az életükbe” – mondta az egyházmegye vezetője.

A betlehem-állítás szokása Assisi Szent Ferenc nevéhez fűződik, aki 1223-ban az itáliai Greccióban elevenítette fel Jézus Krisztus születésének jelenetét. Lényege az egykori események átélése, ami hozzásegít ahhoz, hogy saját szívünkben is helyet készítsünk a közénk születő Istennek. A nagyváradi székesegyház elé egy lengyelországi műhelyből érkeztek a szobrok, ügyelve arra, hogy embernagyságúak legyenek. Szent József-évet zár a katolikus egyház, az ő egyszerűsége, háttérbe húzódása, apai mintája, Szűz Mária, mint az anyai szeretet jelképe, vagy az úton levést szimbolizáló pásztorok – valamennyiük magatartásából töltekezhetünk, önmagunkra ébredhetünk és bátrabban haladhatunk tovább földi zarándoklatunkat járva.

Fotók: Alexandru Nitescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában