Programajánló

2021.12.29. 10:30

Három újévi koncert a filharmóniában

Már kaphatók a jegyek a nagyváradi filharmónia újévi koncertjeire, ezekből három is lesz, 2022. január 6-án, 7-én és 8-án (csütörtök, péntek, szombat), egyaránt 19 órai kezdettel az Enescu-Bartók teremben. A zeneintézmény a sokéves tapasztalat alapján, de nyilván a jelenlegi teremkapacitás-korlátozások miatt is, jó előre számol tehát a fokozott érdeklődéssel.

Tóth Gábor

 

A meghívott karmester ezúttal az a David Giménez Carreras, akit a szeptemberi Szent László téri José Carreras-megakoncert alkalmával már láthatott itt futólag, háttérszerepbe szorulva vezényelni/kísérni a közönség. Giménez (sz. 1964, Barcelona), aki a Carreras nevet csak ritkán használja (de a filharmónia részéről persze jó közönségcsalogató ez) a világhírű tenor, José Carreras unokaöccse, és amellett, hogy mintegy szűk három évtizede együtt koncerteznek nagybátyjával, azért szép saját karrierje is van, és kiváló nemzetközi szakmai körökben forog. Giménez a karmesterséget Bécsben például Karl Österreichernél, de Londonban Sir Colin Davis mesternél is tanulta. 1994-ben, azaz 30 évesen debütált dirigensként a hannoveri NDR (Észak-Német Rádió) zenekarával. Vezényelt már a Royal Albert Hallban, a berlini filharmónia termében, a párizsi Salle Pleyelben, a bécsi Konzerthausban, a tokiói Suntory Hallban, és e „hall”-ok sorából nem hiányozhat természetesen a New York-i Carnegie Hall sem. Hazája zenekarai, operái mellett gyakori vendég kelet-európai szimfonikusoknál is, pl. Moszkvában, Szófiában, de a Távol-Keleten is, gyakorta Kínában. Életrajza szerint a Bukaresti George Enescu Filharmónia állandó meghívott karmestere is, bár erről az Enescu-filharmonikusok nem írnak semmit saját hivatalos honlapjukon. Tény viszont, hogy 2016 óta többször is felbukkant már neve a bukaresti zenekar koncertjeinek plakátjain. 

 

Operakarmesterként is foglalkoztatott művész, olyan helyeken fordult meg, mint a milánói Scala, a bécsi Staatsoper, a londoni Covent Garden operaház, a berlini Deutsche Oper, a Théâtre du Champs-Elysées vagy épp a Sydney-i operaház. És akkor álljon itt még néhány ütős név a világ nagy szólistáinak legjavából, akikkel Giménez már gyümölcsözően kollaborált: Plácido Domingo, Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Roberto Alagna, Angela Gheorghiu. Nem elhanyagolandó az sem, hogy olyan kiadóknál vannak lemezfelvételei, mint a Decca vagy a BMG Classics. A másfél órásnak ígérkező újévi koncertműsorról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a palettán szerepelnek Csajkovszkij-, Sosztakovics-, Hacsaturján-művek is, nagy valószínűséggel népszerű tánctételek híres szvitjeikből, valamint emellett értelemszerűen az év elején szinte kötelező módon vidámságra hangoló bécsi szimfonikus tánczenék, a Strauss-család kifogyhatatlan muzsikái, köztük a leghíresebbé, ifj. Johanné, illetve testvéréé, Josefé is. Jegyvásárlás a világhálón a www.bilete.ro oldalon keresztül, de hagyományosan, például telefonon lehet érdeklődni a filharmónia jegypénztáránál: 0259/430- 853. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában