Hangverseny

2021.12.29. 11:00

Hárfazene szólt a székesegyházban

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Az Ovisuli Egyesület és az RMDSZ megyei nőszervezetének a lebonyolításában zajló Mosolygó karácsonyt! rendezvénysorozat keretében hétfő este Eget illet a hárfahúr címmel a Budapestről érkezett Ferge Elizabet, a Zeneakadémia hallgatója adott emlékezetes ünnepi koncertet a nagyváradi székesegyházban. Az érdeklődőket Székely Hajnal, a váradi nőszervezet elnöke köszöntötte, kiemelve azt, hogy Ferge Elizabet már hosszú évek óta tanul játszani a hangszerén. Ezt követően csodálatos hangok töltötték be a székesegyházat, miközben Ferge Bélának, a művésznő édesapjának konferálásában szó esett többek közt arról is, hogy a hárfa egy ősi és örök hangszer. Ősi, mert az első vonatkozó régészeti leletek több ezer évesek – állítólag maga Dávid király is tudott hárfán játszani –, és örök, mert a Jelenések könyvében arról is olvashatunk, hogy az örök élet boldogságában részesülő emberek hárfán zenélnek. 

 

A hangversenyen a lélekmelengető hárfadallamok közt elhangzottak a 135 éve született Tóth Árpád, valamint – a szintén évfordulós – Nemes Nagy Ágnes és Zelk Zoltán költeményei is. Ami pedig a zenedarabokat illeti, felcsendült egyegy Bach- és Debussy-szerzemény, Bartók Béla Este a székelyeknél című kompozíciójának hárfaátirata, valamint legvégül Pachelbel leghíresebb kánonja a megszokottól kissé eltérően. A rendezvényt támogatta az RMDSZ országos nőszervezete. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában