Istenháza

2021.12.16. 15:00

Hálaadó istentiszteletet tartottak Réven

A megmaradás jegyében ünnepelték a réviek és vendégeik a református templom felújítását és a szórványnapot.

BN-összeállítás

 

Hálaadó istentisztelet zajlott a révi református templomban december 12- én, vasárnap délelőtt abból az alkalomból, hogy sikerült kívül-belül felújítani az istenházát. Ugyanaznap tartották meg a Sebes-Körös-völgyiek hetedik szórványnapját, mely a járványügyi intézkedések miatt novemberben elmaradt. A kettős ünnepségre sokan eljöttek, nemcsak helybeliek, de találkoztunk élesdiekkel, magyarkakucsiakkal, telegdiekkel is. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Biró Rozália parlamenti képviselő, Sándor Tamás kolozsvári magyar konzul, helybeli és környékbeli elöljárók, köztük Hasas János, Rév község alpolgármestere, Csalók Sándor mezőtelegdi alpolgármester, Ciavoi Andrea élesdi helyi tanácsos. Az istenházában ünnepi hangulat uralkodott, ez már belépéskor érezhető volt. A teljesen felújított és fehérre festett belső tér ragyogóan szép, és hasonlóan tetszetős a templom külseje is. 

 

Az istentiszteleten Papp Csaba helybeli lelkipásztor hirdette Isten igéjét. A jelenlevők köszöntése után ismertette a templomfelújítás körülményeit, és köszönetet mondott mindazoknak, akik ezt anyagilag támogatták. Megemlítette a román és a magyar kormány, a Bihar Megyei Tanács, az RMDSZ és nem utolsósorban az egyháztagok segítségét. 

 

Prédikációjának alapgondolatait Lukács evangéliuma 7. részének 31–34. verseiből merítette: „Mondá pedig az Úr: Mihez hasonlítsam azért e nemzetségnek embereit, és mihez hasonlók? Hasonlók ők a piacon ülő gyermekekhez, akik egymásnak kiáltanak… Eljött az embernek Fia…” Igehirdetésében arról beszélt, hogy „Isten igéje a mai napon a nemzethez, a nemzetséghez szól”, majd áldást kért a teljesen felújított templomra. 

 

A továbbiakban Hasas János köszöntötte a gyülekezetet és a meghívott vendégeket, köztük név szerint is Biró Rozália parlamenti képviselőt, Sándor Tamás konzult és a környékbeli településeknek a szórványrendezvényre érkezett képviselőit. Az alpolgármester szólt arról, hogy „református templomunk 145. évfordulójára teljesen megújult, ezért hálát adunk mindazoknak, akik ezt támogatták”. Beszélt arról, hogy a járványügyi intézkedések miatt ezen a kettős ünnepségen nem tudnak részt venni a magyarországi testvértelepülések küldöttei, ezért „az egyik szemem sír, a másik viszont nevet, mivel rekordidő alatt, húsz évvel a teljes felújítás után közel két hónap alatt sikerült felújítani az istenházát, ezzel is tisztelegve a magyar szórvány napja előtt, melyet kissé megkésve mi ma tartunk”. 

 

Beszéde után helyi iskolások igényesen összeállított és kivitelezett kulturális műsort mutattak be, szépen hangsúlyozott szavalatok hangzottak el: Ady Endre, Reményik Sándor, Wass Albert és Áprily Lajos versei, majd a gyerekek kórusműveket adtak elő. Jó volt hallgatni ezeket a fiatalokat, hiszen egy szórványban működő iskola tanulói ők, akik a helyi pedagógusok hathatós munkája révén méltó módon járultak hozzá a hálaadás és a szórványnap ünnepéhez. De ezzel nem ért véget a kulturális műsor: egy kisdiák az Úr asztala előtt mondott el egy szép versikét. 

Biró Rozália parlamenti képviselő is köszöntötte az eseményt

Biró Rozália, az RMDSZ parlamenti képviselője a megjelentekhez szólva kifejtette: „Meggyőződésem, hogy ebben a nehéz világban egyre fontosabb az, hogy ünnepeinket megüljük, hálát adjunk mindenért, ami velünk történik (…), a jövőért, ami gyermekeink életét képezi majd.” Beszélt arról, hogy köszönet illeti mindazokat, akik sokat tesznek a helybeli közösségért, kiemelve a révi református lelkipásztor és az alpolgármester szerepét. „Nem véletlen rendelt minket a Jóisten oda, ahol vagyunk. A szülőföldünkön, az egész Kárpát-medencében mindent meg kell tennünk azért, hogy megmaradjunk, ha számbelileg nem is gyarapodunk” – mondta egyebek mellett Biró Rozália. 

Koszorúkat helyeztek el a turulmadaras emlékműnél

Sándor Tamás konzul beszéde elején köszönetet mondott a meghívásért, a Magyarországon élő magyarok üdvözletét tolmácsolva. Mint megfogalmazta, „Ez az első alkalom, hogy itt járok, ezért engedjék meg, hogy idézzek Dérer Ferenc Bihari naplók című riportkötete Révről írt cikkéből, ahol a szerző Hasas János alpolgármestert faggatta mindennapi tevékenységéről, arról, hogy mi a legnehezebb egy elöljáró életében. A válasz egyértelmű volt: jó döntéseket hozni”. Ezt a gondolatot fejtette ki a konzul, majd arról szólt, hogy „mi, magyarok elköteleztük magunkat arra, hogy megvédjük templomainkat, és mindent, amit az évek hosszú során át megvalósítottunk, azért, hogy száz év múlva unokáink is magyarul imádkozzanak a révi református templomban”. 

 

Az istentisztelet után koszorúzás zajlott a templomkertben levő turulmadaras emlékműnél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában