Kezdeményezés

2021.12.10. 09:02

Folytatódik az aláírásgyűjtés a kisajátítások ellen

A regionális műemlékvédelmi bizottság ugyan megakasztotta a nagyváradi önkormányzat elképzelését, hogy új utat nyisson az Ezredévi emléktér és a Széchenyi tér között, de a kisajátítással fenyegetett Nagyvárad-Olaszi Református Egyházközség folytatja az aláírásgyűjtést a projekt ellen.

Forrás: biharmegye.ro

Pap István

Mint arról már korábban beszámoltunk, a kolozsvári 6. számú regionális műemlékvédelmi bizottság nem hagyta jóvá jelenlegi formájában a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal tervét, hogy új utat nyisson az Ezredévi emléktér (Libertății utca) és a Széchenyi tér (Traian park) között, az viszont kimaradt cikkünkből, holott fontos, hogy a terv ellen tiltakozva elsőként a Nagyvárad-Olaszi Református Egyházközség kezdeményezett aláírásgyűjtést online és papír alapon is. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a többi nagyváradi református egyházközség, a testvéregyházak, továbbá az RMDSZ és az EMNP is. Mint azt Dénes István Lukács esperes (a képen), a Nagyvárad-Olaszi Református Egyházközség lelkipásztora lapunknak elmondta, őket a polgármesteri hivatal nem is értesítette a dologról, ő egészen véletlenül, egy hétköznapi ügyintézés során vette észre azt, hogy az egyházközség tulajdonlapján megjelent bejegyzésben közhasznúnak nyilvánítottak a tulajdonukban lévő 217 négyzetméteres területet, amit kisajátítanak. „Ahogy ez megjelent a telekkönyvben, elkezdtük az aláírásgyűjtést, és akkor hoztuk létre az internetes aláírási lehetőséget és a papír alapút is" – mondta. Kiemelte, hogy eddig mintegy háromezer aláírás gyűlt össze, beleértve az EMNP által gyűjtött körülbelül ezer aláírást is, de ez még nem a teljes összesítés, ugyanis több gyülekezet haladékot kért a hétvégéig, ugyanakkor az RMDSZ-től sem kérték még be az összegyűjtött íveket. Dénes István Lukács az érintett és az akciót kezdeményező egyházközség nevében minden gyülekezetnek, egyháznak és politikai szervezetnek köszöni az összegyűjtött aláírásokat, és hangsúlyozta, hogy nem állnak le az aláírásgyűjtéssel, hanem tovább folytatják az akciót.

Kérdésünkre válaszolva Dénes István Lukács elmondta: butaságnak tartják a helyi önkormányzat tervét, mert „nem hisszük, hogy ezáltal jobb lesz ott a közlekedés, hiszen ott van a Șaguna utca, ami most is kétirányú. Tehát van alternatíva” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy ebben az ügyben nemcsak az egyházközségről van szó, hiszen az ottani lakók házait is veszélyezteti a kisajátítás, ezen túlmenően pedig tönkreteszik a park környezetét, megbontják a történelmi városközpontot is, ha megépül az új utca. Kérdésünkre válaszolva elárulta, hogy amennyiben a polgármesteri hivatal nem áll el ettől a tervétől, és meg is kapja végül a jóváhagyást, akkor az egyházközség jogi lépéseket fog tenni, sőt, „nem riadunk vissza a polgári engedetlenségnek a lehetőségétől sem, hogy kifejezzük nemtetszésünket ezzel az elképzeléssel kapcsolatban” – jelentette ki az esperes. Elmondta továbbá, hogy az összegyűjtött és még összegyűjtendő aláírásokat eljuttatják a polgármesteri hivatalhoz, a különböző városvédő szervezetekhez, azokhoz az intézményekhez is, amelyek most megállították ezt a tervet, és azokhoz a fórumokhoz és testületekhez is, amelyeknek ráhatásuk lehet egy önkormányzati határozatra, „gondolok itt a prefektúrára és különböző minisztériumokra, amelyek ebbe beleszólhatnak” – zárta szavait Dénes István Lukács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában