Beruházás

2021.12.21. 13:00

Épülhet a tanuszoda a Cazaban utcán

A nagyváradi területrendezési bizottság (CMUAT) múlt heti ülésén több fontos infrastrukturális beruházásra adta áldását.

BN-összeállítás

 

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményében beszámol arról, hogy több fontos építkezési tervet vizsgált múlt heti ülésén a nagyváradi területrendezési bizottság (CMUAT). Ezek egyike a tanuszoda (középen fent) építésének a terve az Alexandru Cazaban utca 47. szám alatt. A beruházás megvalósításához részletes városrendezési terv (PUD) készült, amit a Nagyváradi Helyi Tanács 2020/498. számú határozatával fogadott el. A tanuszoda 3000 négyzetméteres telken épül fel, mely egyszerre zöldövezet és sportlétesítményeket is magában foglaló terület, hiszen a közelben van az Antonio Alexe Sportcsarnok. A bizottsági ülésen jóváhagyták a tanuszoda építésének a tervét. „Az Alexandru Cazaban utcában épülő uszoda olyan projekt, amely hozzáadott értéket teremt Őssi városnegyedben, de mindenekelőtt a gyerekek számára jelent óriási hasznot. A bizottsági ülésen a Proexco tervezőcég kérte a főépítész jóváhagyását az Alexandru Cazaban utca 47 A. szám alatti tanuszoda építéséhez, amely a Fejlesztési Minisztérium mintaprojektje, a tervezést és a kivitelezést az Országos Beruházási Vállalat (CNI) végzi” – mondta Arina Moş alpolgármester.

 

Technológiai park

 

A városrendezési bizottság jóváhagyta a Ceyrat utca 4. szám alatt építendő Bihar Tudományos és Technológiai Park elnevezésű létesítmény építését is. Az erre vonatkozó dokumentációt a Bihar Megyei Tanács nyújtotta be, de ez a beruházás része a Nagyváradi Integrált Egyetemi Kampusz mestertervének is, amelyet a helyi tanács a 2018/605. számú határozatával hagyott jóvá, és a megvalósíthatósági tanulmány még abban az évben, tehát 2018-ban megkapta a főépítészi hivatal jóváhagyását.

A tervek szerint a háromszintes épület földszintjén kap helyet egy kutatási és prototípusgyártási övezet, ami három, nagy teljesítményű berendezésekkel felszerelt prototípusgyártó laboratóriumot, fejlett anyagkutató laboratóriumot, mesterségesintelligencia-kutató laboratóriumot, 300 fő befogadására alkalmas konferenciatermet, recepciót, előteret/kiállítóteret, kávézót, étkezőt, egészségügyi melléképületeket, műszaki és raktárhelyiségeket foglal magába. Az első emeleten összesen 18 laboratórium lesz, továbbá étkezőt, tárgyalót, egészségügyi melléképületeket és adminisztratív helyiségeket javasolnak kialakítani. A második emeletre tizenkilenc laborhelyiséget, étkezőt, tárgyalót, egészségügyi melléképületeket és adminisztratív helyiségeket terveztek. Az ülésén bemutatták az új látványterveket is. A projekt megkapta a főépítész jóváhagyását.

 

Lakóházak

 

Ötszintes lakóház épül a Szacsvay (Cuza Vodă) utca 82. szám alatti 1641 négyzetméteres telken, amelyen most egy meglehetősen leromlott állagú ingatlan áll. Az említett telken valójában két új épület kap majd helyet: az utcafronton egy alagsor-földszint-két emelet-visszahúzott emelet struktúrájú ingatlant húz fel a Mecord Siroco cég, mely a szóban forgó terület tulajdonosa is egyben. A telek udvarán egy alagsorból, földszintből és két emeletből álló épület kap majd helyet. A két épületben összesen 32 lakás lesz, ezekhez tartozik majd az alagsorban 32 parkolóhely, a földszinten kereskedelmi egységek lesznek, és itt további négy parkolóhelyet is kialakítanak. A telket a Szacsvay utcáról lehet majd megközelíteni, a leendő építkezési területen van villany-, víz-, szennyvízhálózat, esővíz-elvezető csatorna, távközlési és fűtési hálózat. A projekt kedvező elbírálásban részesült a bizottságban, de a beruházó ki kell kérje a Zonális Műemlékvédelmi Bizottság véleményét is.

A CMUAT jóváhagyta a Zárda (Mihai Viteazul) utca 6. szám alatti ingatlanberuházás részletes városrendezési tervét azt követően, hogy az övezeti városrendezési tervre a főépítészi hivatal már a múlt hónapban rábólintott. Az Alerab cég alagsorból, földszintből, két emeletből, egy visszahúzott emeletből és manzárdból álló társasházat akar építeni oda. A most bemutatott és elfogadott végleges terv az ingatlan mellett a terület rendezését is magában foglalja, vagyis parkosítani fogják a Zárda és a Major (1848) utcák által közrezárt területet. A tervet most közvitára kell bocsátani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában