Illetékek

2021.12.01. 13:52

Drága lesz a parkolás a parkolóházak mellett

A Nagyváradi Helyi Tanács hét ellenszavazat mellett elfogadta a jövő évi helyi adókra és illetékekre vonatkozó határozattervezetet. A belvárosban vörös parkolási övezetet létesítenek a parkolóházak, valamint a mélygarázs közelében, és ezekben az övezetekben drága lesz a parkolás.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az új parkolási övezetről Florin Birta polgármester beszélt a helyi tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón, lévén, hogy ez lesz az egyik leglényegesebb változás a jövő évtől a helyi adók és illetékek tekintetében. Az új, vörös felfestésű közúti parkolóhelyek a belvárosban az elmúlt évek során felépített parkolóházak és a mélygarázs 300 méteres sugarában lesznek, és egy órányi parkolásért 8 lejt kell majd fizetni hétfőtől péntekig 7–21 óra között. A jövő évi adókat és illetékeket tartalmazó határozattervezet napirendi ponti vitáján Adrian Madar PSD-s helyi tanácsos kifejtette, hogy pártja nem ért egyet a helyi adók és illetékek emelésével, azt pedig külön kiemelte, hogy semmilyen közösségi igény nem indokolja a vörös parkolási övezet bevezetését. „Semmiféle beruházás nem történt, ami indokolná ezt a dolgot” – fogalmazott a politikus, aki kifogásolta a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) által alkalmazott díjszabások 10–30 százalékos emelését is. Adrian Madar megjegyezte, hogy miközben a polgármesteri hivatal egyre gazdagodik, az emberek egyre szegényebbek lesznek. „A költségvetés végrehajtását figyelve láthatjuk, hogy a városháza bevételei 15 százalékkal emelkedtek, miközben az infláció 3,8 százalékos volt. A polgármesteri hivatalnak jobban megy a sora, mint a város saját polgárainak” – jegyezte meg. Válaszában Florin Birta elmondta, hogy a helyi adók és illetékek csak a 2,6 százalékos infláció mértékével emelkednek, és csak az ADP-nél lesznek jelentősebb díjszabás-emelések, mert a vállalat bizonyos költségei emelkedtek. Ami pedig a vörös felfestésű parkolóhelyek létesítését illeti, a polgármester elmondta, hogy erre azért van szükség, hogy az autósok inkább a parkolóházakban és a mélygarázsban parkoljanak, és ne állják el a villamosok útját például a Teleki (Városháza) utcán. Azt is elmondta, hogy kifejezetten normális az, ha egy fejlődő városnak évről évre nő a költségvetése. „Az országban minden helyi önkormányzat így kellene tegyen” – mondta a polgármester. A jövő évi helyi adókra és illetékekre vonatkozó határozattervezetet további viták nélkül, a PSD és az RMDSZ ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács.

Parkolás

Azt még nem tudni pontosan, hogy hány vörös felfestésű parkolóhely lesz a városban, de az bizonyos, hogy az a célja az új parkolóövezetnek, hogy a gépkocsivezetőket rábírják arra, hogy a közelben lévő parkolóházakban vagy a mélygarázsban álljanak meg autóikkal. A tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta elmondta: gyakran előfordul az, hogy a parkolóházak félig üresek, miközben a mellettük lévő utcák tele vannak autókkal. A parkolóházakban 3 lejbe kerül egy óra parkolás, míg a vörös felfestésű parkolóhelyeket óránként nyolc lejért lehet majd használni, ez az árkülönbség a polgármester szerint rá fogja bírni az embereket ara, hogy ne a közutakat használják parkolónak. Arra az újságírói kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha az autósok inkább kifizetik a 8 lej/órás parkolási díjat, és továbbra sem használják a parkolóházakat, Florin Birta megjegyezte: „ez azt jelenti, hogy az embereknek van pénzük, és ha ezzel nem érünk célt, akkor megszüntetjük a vörös parkolóhelyeket”. Az elfogadott határozat értelmében a sárga felfestésű parkolóhelyeket 4 lej/óra áron lehet használni. A fehér felfestésű parkolóhelyek használati díja 3 lej/óra naponta 18 óráig, míg az este hat óra és reggel 7 óra közötti időszakban csak óránként 1,5 lejt kell majd fizetni ezekért a fehér felfestésű helyekért. A parkolási bérletek díja is ugyanaz marad természetes személyek számára, azaz a fehér felfestésű parkolóhelyek díja havi 120 lej lesz, de a cégek jövőre már 180 lejt kell fizessenek egy hónapra egy ilyen parkolóhelyért. A lakóhelyi parkoló bérlése 130 lejről 160 lejre emelkedik, de ez az ár tovább nőhet abban az esetben, ha egy helyre többen licitálnak.

Többet fizetünk

A pénteken elfogadott határozat az inflációnak megfelelő 2,6 százalékos adóemelést ír elő, ami azt jelenti, hogy például egy 36 négyzetméteres garzonlakás adója 117 lejről 120 lejre, egy 66 négyzetméteres, kétszobás lakás adója 218 lejről 224 lejre emelkedik. Egy három szobás 77 négyzetméteres lakás adója 281 lejről 288 lejre nő. Jövőre sem vezetik be az ötven százalékos adóemelést azoknak a lakásoknak az esetében, amelyek nincsenek csatlakoztatva a fűtéshálózatra, noha az ingatlan közelében már ki van építve a hálózat. Egy 1400 köbcentis jármű adója 80 lejről 83 lejre, egy 1900 köbcentis autó adója pedig 249 lejről 255 lejre nő. Az ADP által alkalmazott tarifák az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek. Például egy stand bérlése bármelyik piacon havi 230 lejről 250 lejre nő, egy belépő az állatkertbe vagy az Őssi Strandra 18 lejről 20 lejre emelkedik, a Nymphaea akvaparkba egy felnőtt belépőjegy ára 60 lejről 70 lejre nő, a Rulikowski temetőben egy elhunyt átvétele 120 lejről 130 lejre nő, az elhunyt tárolása a hűtőkamrában az eddigi napi 100 lejről napi 150 lejre emelkedik. A sírhelyek tíz éves koncesszióba adása az eddigi 1050 lejről 1200 lejre, a húsz éves koncesszióba adás 2100 lejről 2400 lejre emelkedik, a fakivágás a sírokról példányonként 330 lejbe kerül az eddigi 300 lej helyett stb. Továbbra is él a befizetési kedvezmény: akik március 31-ig befizetik jövő évi adójuk teljes összegét, négy százalékos kedvezményt kapnak, ha pedig az említett időpontig online egyenlítik ki adókötelezettségeiket a www.oradea.ro vagy a www.ghișeul.ro honlapon, akkor az adókedvezmény nyolc százalék lesz.

Speciális illetékek

Jövőre az öt vendégszobánál kevesebbet működtető szálláshelyek üzemeltetői is be kell fizessék a turisztikai illetéket. A polgármesteri hivatal közleménye arról tájékoztat, hogy ezzel az intézkedéssel egyenlő elbánást akar biztosítani a város a hotelek, panziók, és az Airbnb típusú szállásadók között, ez utóbbiak eddig ugyanis nem fizettek turisztikai illetéket. Ez az illeték a havi bevétel három százaléka vagy szobánként/apartmanonként évi 500 lej. Ugyancsak az egyenlő elbánás jegyében vet ki a jövő évtől illetéket a nagyváradi önkormányzat az alternatív – Uber típusú – személyszállító szolgáltatókra, akik évi 500 lej közúthasználati díjat kell fizessenek. Egy másik módosítás értelmében jövőre a taxisengedély átruházása másik személyre hatvan lejről ezer lejre nő. Erre a drasztikus emelésre azért van szükség, áll a közleményben, mert Nagyváradon több taxis tevékenykedik annál, mint amennyit a törvény megenged, és a taxisok számának csökkenése magától nem történik meg, mert létezik a taxisengedélyek átruházásának a jelensége, amit ezzel az áremeléssel kíván visszaszorítani a város.

A határozatot az RMDSZ és a PSD ellenszavazati mellett fogadta el a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában