Étkezési tanácsok

2021.12.24. 14:00

Az ünnep legyen ünnep, a hétköznap pedig hétköznap

A téli ünnepekkel együtt jár a bőséges étkezés és italozás, ami nem ritkán kellemetlenséget, sőt, egészségügyi problémákat okozhat. Érdemes ebben az időszakban is figyelni arra, miből mennyit és hogyan fogyasztunk. Ajánlatos tehát megfogadni Staharóczky Noémi nagyváradi táplálkozási tanácsadó javaslatait.

Illusztráció

Pap István 

 

A szakember az étkezésre vonatkozóan egyszerű tanácsot adott: „A böjtidőszak legyen böjt, a hétköznapok legyenek hétköznapok, a karácsony, a szilveszter és más ünnepek pedig legyenek ünnepek” – fogalmazott Staharóczky Noémi, majd így folytatta: „Az ünnepekkor tényleg ünnepelni kell, és én mindig örülök annak, ha valaki a hagyományokat megtartja az étkezési szokásokban is. Az ember ilyenkor készítsen hagyományos ételeket, karácsonykor töltött káposztát, bejglit, halat, meg amit még gondol vagy szokott, szilveszterkor pedig igenis együnk lencsét, mert finom, jópofa, és ki tudja, lehet, be is válik, és sok pénzt hoz, ugyanakkor együnk mindenféle édességet, apróságot, falatkákat.” Ugyanez áll az alkoholfogyasztásra is. „Karácsonykor és szilveszterkor szokás inni. Ez nem egy probléma, a probléma az, amikor az alkoholfogyasztás rendszeressé válik. Nem hiszem, hogy az ital mennyisége befolyásolja azt, hogy menynyire tudjuk magunkat jól érezni, de lehet, hogy vannak, akiknek a hangulata az alkoholtól tud feloldódni. Rendben, akkor szilveszterkor rúgjon ki a hámból, de csak akkor, és utána térjen vissza a mértékletes hétköznapokba” – fogalmazott, majd félig tréfásan hozzátette: „Addig igyunk, ameddig még állunk, ha az ember fekszik, akkor az már nem jó”

 

Mértékletesség 

 

Azonban nagyon fontos – mondta Staharóczky Noémi –, hogy az ünnepek előtti, közötti, és azok utáni időszakban is legyünk hagyományőrzők! „Nagyon vigyázzunk arra, hogy az ünneplés ne kezdődjön el már december 6-án Mikuláskor, és fejeződjön be valamikor Vízkeresztkor, mert az így elnyújtott ünneplés biztos, hogy 3–5 kiló súlyfelesleggel zárul. A karácsony az két és fél nap, a szilveszter pedig egy éjszaka, netán még elseje” – mondta. A táplálkozási tanácsadó úgy látja, hogy a legnagyobb bajt az szokta okozni étkezési szempontból, hogy elfeledkezünk az ünnepek előtti böjtidőszakról. „A karácsonyt bőséges étkezéssel megünnepeljük, de elfelejtjük, hogy az előtte való böjtidőszak nemcsak lelki, hanem az egy testi böjt is volt, egy rákészülés a karácsonyra, az ünnepekre, egy várakozási időszak. Ezt a böjtidőszakot már nagyon régóta kihagyjuk. Az ünnepeket meg többszörösen, hatványozottan ünnepeljük, toljuk magunkba a mindenféle tartósítószeres ételeket, a csokoládés, cukros és nagyon sós dolgokat. A Mikulásra a gyerekek által kapott hatalmas édességmennyiségre hetekig rájár az egész család, a karácsonyi vásárra is kimegyünk, de nem egyszer, hanem ötször, és persze mindig veszünk egy kis vásárfiát, ami leggyakrabban megint csak valami nyalánkság” – mondta Staharóczky Noémi, majd így folytatta: „Gondoljunk arra, hogy 60–80 évvel ezelőtt nagyszüleink, dédszüleink nem úgy étkeztek, mint mi most; nem állandóan a kész és félkész ételekkel jöttek ki a bevásárlóközpontból, mert olyasmi nem is volt, ők még tudták, hogy az étel az táplálék, aminek táplálnia kell az embert, tehát hat napon legyen táplálék az az étel, ami az asztalra kerül, és a hetedik nap legyen vasárnap, ünnepnap, legyen meg az egyensúly, amire vigyázni kéne. Ha a mérleg állandóan csak egy oldalra billen ki, akkor előbb-utóbb tartósan ott marad” – hívta fel a figyelmet arra, hogy a helytelen táplálkozás különösen a téli ünnepkör idején nagyon könnyen rossz és egészségtelen szokássá válhat. Staharóczky Noémi szerint nagyon szomorú, hogy sokak számára az evés hobbivá vált, és nincs ami elmozdítsa az embereket a mérlegnek erről az oldaláról egy egészségesebb életvitel irányába. A mai generációk immunrendszere sokkal gyengébb, mint a szüleinké, nagyszüleinké volt, és ennek a gyökere a szakember szerint a helytelen táplálkozás. Nemcsak a téli időszakban, de egész évben érvényes alapelv az, hogy lehetőleg a piacon vásárolt, természetes, felismerhető és nem kimondhatatlan nevű alapanyagból készült házi készítésű ételekre alapozzuk az étrendünket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Mikulásra kapott rengeteg édesség, meg az ünnepek során fogyasztott sok nyalánkság, amellett, hogy hizlal, függőséget is okoz. „Az összes kész és félkész étel tele van cukorral, erre sokan nem is gondolnak. A cukrot gyümölcsökkel vigyük be a szervezetbe, és mindennap fogyasszunk gyümölcsöt, akár nyersen, akár turmix formájában” – hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában