Óvintézkedések

2021.12.20. 18:00

A Közegészségügyi Igazgatóság a trichinellózis veszélyére figyelmeztet

Forrás: weborvos.hu

Az ünnepek közeledtével a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) a trichinellózissal való fertőzés megelőzése érdekében óvintézkedésekre hívja fel a lakosság figyelmét. Csak engedéllyel rendelkező egységekből vásároljanak állatot, illetve húst is csak olyan, erre szakosodott bevásárlóközpontokból vásároljanak, amelyek állategészségügyileg ellenőrzött termékeket árusítanak. A saját gazdaságban nevelt sertés vagy vadászaton lőtt állat húsát ajánlatos az élelmiszerpiacokon, vagy a település állatorvosi rendelőjében működő, állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági központokba küldeni trichinellózis-ellenőrzésre. 

 

Az élelmiszert ajánlatos megfelelő (15 cm) vastagságú darabokra vágni fagyasztás előtt. A húst megfelelő hőkezelésnek kell alávetni, a trichinella spiralis lárvái ugyanis 71 Celsius-fokon 15 perc alatt elpusztulnak. A sózás, füstölés, illetve szárítás nem semmisíti meg a lárvákat! Ugyancsak hőkezelésnek kell alávetni azokat a viszszamaradt részeket, aprólékokat, vért, amelyet állateledelként akarunk felhasználni. A fertőzés első tüneteinek jelentkezésekor forduljon orvoshoz! 

 

A trichinellózist egy fonalféreg okozza, mely a fertőzött és nem megfelelően hőkezelt hússal kerülhet az emberi szervezetbe. Kezdetben emésztési problémákat okoz, később a lárvák az izmokba kerülhetnek, ahol fájdalmat és mozgásnehézséget válthatnak ki. A fertőzés életre szólóan károsíthatja a szervezetet. Romániában a trichinellózis-fertőzést leginkább a fertőzött disznóhús elfogyasztása okozza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában