Vitaműsor

2021.12.04. 09:30

A COVID-19-cel kapcsolatos legfontosabb tapasztalatok megosztása élő vita során

BN-összeállítás

A COVID-19 és az oltás: előítéletek nélkül adagolt valóság” című vitaműsor második adásában Octavian Haragoș újságíró dr. Iulian Zaporojant, a nagyváradi városi kórház infektológusát és Florin Vasilet, a betegségen átesett váradi polgárt látta vendégül. A péntek este a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal által rendezett és a hivatal Facebook-oldalán és más online csatornákon élőben közvetített vita középpontjában a két vendég tapasztalatai álltak, akik átélték a betegség súlyos formáját. Arról is beszéltek, hogy mennyire fontos a védőoltás, illetve arról, hogy a koronavírus-fertőzés első tüneteinek a megjelenésekor orvoshoz fordulni életet menthet: „Ha nem hozzuk meg a helyes, orvosilag indokolt döntéseket, elveszíthetjük családtagjainkat, és ez szomorú. Nem hisszük, hogy a betegség minket is elérhet. Nehéz időket élünk, amikor a világjárvány megosztotta a társadalmat, egészségügyi problémákat okozott, de meg kell értenünk, hogy mennyire fontos a betegségek megelőzése” – magyarázta dr. Iulian Zaporojan, aki maga is az intenzív osztályra került, miután a vírus súlyos formáját kapta el.

Dr. Zaporojan: Azt hittem, meg fogok halni!

Az orvos megosztotta traumatikus kórházi élményét, és beszélt arról, hogy mennyire fontos a megelőzés. Dr. Zaporojan azt is kifejtette, hogy egyes országokban, ahol magas az oltási arány, a fertőzöttek száma ismét növekszik, viszont a halálozás továbbra is alacsony, és ez fontos szempont: „Először azt gondoltam, hogy azt a kezelést alkalmazom magamon, melyet én is használtam az én betegeimnél, és minden rendben lesz. Azt hittem, hogy erős az immunitásom, sportoltam, nem voltak jelentős kockázati tényezőim, nem kezeltek semmilyen krónikus betegséggel, nem a munkahelyemen betegedtem meg, ahol sok fertőzött volt, hanem a szabadságom alatt. Egyre rosszabbul voltam, bár kezelést kaptam, ami nem használt. Amikor felvettek az intenzív osztályra, azt hittem, meg fogok halni. Hipoxiában rettenetes a légszomj, az agyad azt mondja, hogy nincs elég oxigén. Vizuális és hanghallucinációim voltak, ez az élmény szomorú és fájdalmas volt. Az orvosi személyzet odaadó volt, mindenben segítettek, de a harc egyéni, az életért kell küzdeni” – mondta dr. Zaporojan.

„Egyesek túlbecsülik saját képességeiket”

A nagyváradi Florin Vasile is biztosra vette, hogy a vírus elkerüli őt, és nem volt hajlandó kórházba menni, amíg az állapota nem romlott. A férfi úgy véli, hogy rossz döntést hozott, és azt tanácsolja másoknak, hogy ne tegyék azt, amit ő. „Ez a bizakodás kilenc napig tartott, és azt hiszem, néhány óra választott el a haláltól. A kórházban nagyon súlyos állapotba kerültem, a szaturációm 60 százalék körül volt, alig bírtam állni, nem maradt erőm. A kórházba járástól való irtózás tartott távol. Megvolt a lehetőségem, hogy hamarabb menjek, mégsem mentem. A családom noszogatott. Azt mondtam, ne hívják a mentőket, nem lesz semmi bajom. Makacs, ostoba voltam” – mondta Florin Vasile.Most azt mondhatom, hogy nem egy főnyeremény a tudományt a feje tetejére állítani. Nem akarok vitatkozni arról, hogy egyesek miért nem akarják beolttatni magukat. Véleményem szerint az emberiség olyan fejlődési szintre jutott, amelyhez hasonlót a földi létünk egyetlen más időszakában sem tapasztaltunk. A tudomány segítségével legyőztük a betegségeket, amelyek korábban megtizedelték a népességet. Nem hiszem, hogy embertársainknak az összeesküvés-elméletek a hitük részét képezik, mert a tudomány valami kézzelfogható dolog, de azt hiszem, túlbecsülik saját képességeiket” – tette hozzá.

A betegséget kezdettől fogva kezelni kell

A beszélgetés végén az infektológus világossá tette, hogy ha a betegséget nem kezelik megfelelően már a kezdetétől fogva, akkor a végkifejlet tragikus lehet. Ezért a fertőzötteknek azt tanácsolja, hogy amint állapotuk romlását észlelik, azonnal forduljanak orvoshoz. Ami a vakcina ellenjavallatait illeti, dr. Zaporojan kifejtette, hogy az ételallergiás, a légúti allergiás és egyéb allergiás betegségben szenvedők is beadathatják maguknak az oltást, és azoknak indokolt az óvatosság, akiknek allergiája közvetlenül kapcsolódik a vakcina ellenjavallataihoz.

E-mail a polgárok kérdéseire

A tájékoztató kampány két további vitával folytatódik, amelyeken lelkészek és vallási közösségek vezetői, valamint az első vonalban dolgozó egészségügyi szakemberek vesznek részt. Ebben az időszakban a bihari polgárok kérdéseire dr. Anca Hnatiuc epidemiológus válaszol a covid19@oradea.ro e-mail címen, amelyet kifejezetten erre a célra hoztak létre. A polgárok ebben a hónapban is küldhetnek kérdéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában