Távfűtés

2021.11.11. 08:11

Több pénzből, több idő alatt újul meg a fűtésrendszer

Bővítik egy sor nagyváradi távhőrendszer-felújítási munkálatnak a költségvetését, illetve egy évvel meghosszabbítják ezeknek a beruházásoknak a finanszírozási szerződését.

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács szerdai ülésén fogadta el azokat a határozat-tervezeteket, melyek lehetővé teszik azt, hogy egy sor távhőrendszer-felújítási munkálatot még egy évig állami költségvetésből lehessen finanszírozni, illetve egyúttal megállapították a kivitelezések új költségvetését is. A napirendi pontok kapcsán Emilian Pavel szociáldemokrata párti (PSD) helyi tanácsos sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem sikerült ezeket a munkálatokat az eredeti határidőre, az idei év végéig befejezni, holott a világjárvány lehetőséget teremtett arra, hogy a munkaterületeket könnyebben meg lehessen szervezni. Válaszában Marius Moș, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal nemzetközi finanszírozású projektigazgatóságának a vezetője elmondta, hogy a világjárvány negatívan érintette a tervező cégeket, a kivitelezőket, és a különböző beszállító cégeket is, és ez volt a késedelem oka, ráadásul nagyon nehéz úgy összehangolni a közbeszerzési eljárásokat, hogy minden beruházást zökkenőmentesen lehessen lebonyolítani. A határozattervezeteket végül egy tartózkodás mellett fogadta el a helyi tanács.

Konkrétumok

A helyi tanács megszavazta a 722., a 413., a 806., a 810., a 850. és a 855. számú hőközpontok felszámolására és ezeknek mini hőközpontokkal való helyettesítésére vonatkozó határozatok módosítását. A felsorolt hőközpontok az Ady Endre Líceumot és a Fő utcának a Nagysándor József (Aurel Lazăr) és Úri (Roman Ciorogariu) utcák közötti szakaszának fogyasztóit, a Szaniszló (Eminescu) utca, a Széchenyi tér (Traian park) egyes fogyasztóit, a Gojdu tér, továbbá a Cicero, a Ghillányi (Cantemir), az Arieșului, az Anatole France, a Zárda (Mihai Viteazul) és a Kapucinus (Traian Moșoiu) utcákon lévő ingatlanok fogyasztóit látják el fűtéssel és meleg vízzel. A költségvetés módosítás után ezeknek a munkálatoknak az összköltségvetése meghaladja a húszmillió lejt. Mindezek mellett 6,1 millió lejre módosították az Ezredévi emléktér (Piața Libertății), a Iosif Vulcan utca és a Széchenyi tér (Traian park) fűtésrendszer-felújításának a költségvetését. Felújítják a 104. és a 610. számú hőközpontokat és az azokhoz kapcsolódó elosztó-hálózatokat 7,3, illetve 15,4 millió lejből. Az előbbi hőközpont a Transilvaniei, az Iza, a Șelimbărului és a Corneliu Coposu utcán lévő ingatlanokat, míg utóbbi a a Sf. Apostol Andrei, a Constantin Brâncuși, a Costache Negruzzi, a Sovata, a Doina és a Vitéz (Decebal) utcákon lévő ingatlanokban biztosítja a fűtést és a meleg vizet. Ugyanezen munkálatok közé sorolható a 872. számú hőközponthoz tartozó elosztó hálózat felújítása az új költségvetés szerint 6,9 millió lejből. Ez utóbbi beruházásnak a Leonardo da Vinci, a Nicolae Popovici, a Liszt Ferenc, a Csehi út és a Fürdői (Nufărului) út lakói örülhetnek. A fent felsorolt összegek mindegyike magába foglalja az áfát is. Mindezeket a munkálatokat a fejlesztési minisztériummal kötött finanszírozási szerződés alapján fizetik, ezeket a szerződéseket hosszabbították meg egy évvel. A felsorolt beruházások költségeit 85 százalékban az állami költségvetésből finanszírozzák, 15 százalék a város önrésze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában