Felújítás

2021.11.05. 08:06

Tíz nagyváradi ingatlan újul meg a közeljövőben

Ülésezett a nagyváradi belvárosi ingatlanok homlokzatfelújítási programjának koordináló bizottsága.

Fotó: wikimedia.org

BN-összeállítás

A munkagyűlés részleteiről a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal adott ki közleményt. Ebben idézik a bizottság vezetőjének, Arina Moș alpolgármesternek a szavait, aki emlékeztetett arra, hogy a program 2014 óta tart, és ez idő alatt 34 belvárosi ingatlan homlokzata újult meg. „Fontos, hogy ez a program folytatódjon, a jelenlegi kontextustól, vagy az építőipari piaci árak emelkedésétől függetlenül. Örülök, hogy az idén öt épület homlokzatfelújítását sikerült befejezni” – fogalmazott Arina Moș, hozzátéve, hogy számít mind a lakók, mind pedig az építőipari vállalkozók együttműködésére atekintetben, hogy minél több belvárosi ingatlan megújuljon.

A munkaülésen egyeztettek arról is, hogy mely épületeket újítják fel 2022-ben. Szeretnék lezárni a munkálatokat a Nagysándor József (Aurel Lazăr) és a Iosif Vulcan utcákon, valamint az Ezredévi emléktéren (Libertății park), és ezeken az utcákon felújítani az ebből a programból még kimaradt ingatlanokat. Az ülésen jelezték azt is: volt olyan eset, hogy az ingatlantulajdonosok 2020-ban bejelentették, hogy megkezdik az épület homlokzatának a felújítását, de végül nem történt semmi ez ügyben. Ezeket a tulajdonosokat a polgármesteri hivatal figyelmeztetni fogja. Végezetül a közlemény idézi Adriana Lipoveanunak, a főépítészi hivatal helyettes vezetőjének a szavait, aki emlékeztetett arra, hogy milyen kedvezményekben részesülnek azok, akik a város homlokzatfelújítási programjának a keretében újítják meg ingatlanukat. Ezek közé a kedvezmények közé tartozik az, hogy a Műemlékvédelmi Alapítvány elkészíti a felújítás műszaki tervét, amit más, a felújításoz szükséges dokumentumokkal együtt ingyen a tulajdonosok rendelkezésére bocsátanak. Továbbá a műemléképületek tulajdonosai maximum 30 százalékos kedvezményt kapnak a munkálatok költségeire. A tulajdonosoknak továbbá lehetőségük van arra, hogy öt év alatt törlesszék a felújítás rájuk eső költségeit, a polgármesteri hivatal biztosítja a kivitelezés munkafelügyeletét, továbbá a tulajdonosok a munkálat átvételétől számítva öt évig mentesülnek az ingatlanadó kifizetése alól.

A polgármesteri hivatal kimutatása szerint a program keretében 2014 óta 34 belvárosi ingatlan homlokzata újult meg ennek a programnak a keretében. Tizenhárom épület felújítása jelenleg van folyamatban, további négy felújítása hamarosan elkezdődik, hat ingatlan esetében pedig hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást. Ez utóbbi ingatlanok közé tartozik a rendkívül rossz állapotban lévő Ullmann-palota, továbbá a két Adorján-ház, a Bazár-épület (képünkön), valamint egy-egy ingatlan a Nagysándor József utcán és az Ezredévi emléktéren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában