légszennyezés

2021.11.22. 11:06

Rosszabb levegőt szívunk a fűtési szezonban

Az időjárási viszonyok mellett a fával és egyéb tüzelőanyagokkal való fűtés is befolyásolja a levegő minőségét a téli hónapokban – ezért is volna érdemes jól megválogatni, hogy mivel rakunk tüzet.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szerte a megyében elhelyezett egységek révén kíséri figyelemmel a légszennyezés mértékét. A PM10-es szálló por koncentrációja november 9. és 17. között több alkalommal is átlépte a normális, elfogadható mértéket – mondta el szerkesztőségünknek Daniela Bocioc, az APM Laboratóriumi és Megfigyelő Szolgálatának alkalmazottja. Az értékek egy hete tartó, túlzott megemelkedése a szerda délelőtti adatok alapján továbbra is fennáll. A magas szálló por koncentrációt a Biharpüspöki Általános Iskola (Matei Corvin u., 106/A) udvarán elhelyezett berendezés jelezte. A szakértő szerint a növekedést részben az időjárási viszonyok okozzák, például amikor köd van, nem mozdul a levegő, nem szállnak el a szennyező részecskék, de az eszköz nagyban ki van téve az autós forgalom légszennyezésének is, hiszen egy forgalmas út közelében található, illetve a környéken sokan fűtenek kályhák, kazánok által. Az időjárásra való hivatkozás valójában azt is jelenti, hogy más napokon sem sokkal visszafogottabb a károsanyag-kibocsátás térségünkben, mindössze annyi történik, hogy a részecskéket tovaszállítja a szél, a légáramlat.

Fűtsünk okosan!

A szakértő alátámasztotta feltételezésünket, mely szerint a levegő minősége ilyenkor jól tükrözi, hogy tél, illetve fűtési szezon van. A mutatók hajlamosabbak megemelkedni, és ennek oka az időjárási viszonyok mellett a fával, egyéb tüzelőanyagokkal való fűtés. Érdemes tehát nagyobb jelentőséget tulajdonítani annak, hogy mivel gyújtunk be a deres délutánokon.

A magyar Agrárminisztérium tájékoztató és figyelmet felhívó kampányán keresztül, a futsokosankampany.hu honlapon mutatja be a különböző tüzelőanyagokat, azoknak előnyeit és hátrányait. Felsorolja azokat az anyagokat, amelyeket nem tanácsos elégetni az egészség és a környezet védelme érdekében, de ismerteti a helyes lakossági tüzelésre vonatkozó előírásokat, és számos egyéb, böngészésre érdemes témát felvet.

Az egyik legolcsóbb tüzelőanyag a szén, égetése során azonban jelentős mennyiségű kén-dioxid és nitrogén-oxid kerül a levegőbe, mindamellett, hogy szén-dioxid képződik. A kén-dioxid kénsavvá alakul, így bejut az élőlények szervezetébe, és károsítja a nyálkahártyát. Léteznek olyan technológiák, melyekkel „ártalmatlanítani” lehet a szénfajták égetését, erre azonban csak speciális berendezésekkel rendelkező nagyvállalatok, erőművek képesek. A széntüzelés előnyei között szerepel, hogy olcsóbb, mint a legtöbb tüzelés és biztonságos, komoly hátránya viszont, hogy fosszilis tüzelőanyag, hozzájárul a szén-dioxid kibocsátáshoz, és minél rosszabb a minősége, annál több szennyezőanyag jut a légkörbe az égés során.

Nehéz helyzetbe kerülhet azonban az, akinek tegyük fel, a szomszédságában valaki szénnel vagy egyéb hulladékszerű anyagokkal tüzel, hiszen általában azok használnak ilyen módszereket, akik problémás anyagi alapokkal rendelkeznek, és sok esetben nem is nagyon van lehetőségük másképp átvészelni a hideg időszakot. A környezetvédelmi ügynökség azt javasolja, hogy ha tudomásunk van efféle légszennyezésről, jelezzük a megyei környezetvédelmi felügyeletnél (Garda de Mediu).

A fával való tüzelés előnyeinek listája már jóval terjedelmesebb. Az említett kampány ismertetője szerint a fa karbon-semleges megújuló energiaforrás, ugyanis „égés során pontosan annyi szén-dioxid kerül a légkörbe, amennyit a fa élete során abból felvett”. A fatüzelés előnye még, hogy füstje nem tartalmaz környezetre káros kén-dioxidot, és általában regionális szinten elérhető, ezáltal csökkenti a szállításból származó környezetterhelést. Hátrányai között szerepel azonban tárolásának, szárításának körülményessége. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a többlet szén-dioxid termelést csak abban az esetben lehet kiküszöbölni fatüzeléssel, ha évente nem tüzelünk el annál több fát, mint amennyi abban az évben képződik, és még ez az állítás sem teljes mértékben állja meg a helyét, hiszen egy alig egyéves facsemete nem tud annyi szén-dioxidot feldolgozni, mint egy többéves fa. Azzal pedig mindannyian tisztában vagyunk, milyen mértékű erdőirtás zajlik világszerte, így jó, ha legalább a pazarlást mellőzzük.

Vigyázzunk az egészségre!

Ha az általános környezetvédelem nem is hat meg mindenkit, az talán mégiscsak, hogy a helytelen tüzelés egészségügyi károkat okoz, így családunk érdekében is jó, ha megfontoljuk, mit dobunk a kályhába.

A légköri aeroszol részecskék, azaz a már említett szállópor, különböző folyamatok (például tüzelés) hatására keletkező szerves és szervetlen vegyületekből állnak. A légköri aeroszol részecskék nagysága a molekulacsoportoktól egészen a 10 µm-es (PM10) nagyságrendig terjed. A 10 mikrométer átmérőjű szemcséket (PM10) durva részecskéknek nevezik, ezek a szemcsék lejutnak az alsó légutakba. A részecskéknek fontos tulajdonságuk, hogy tömegükhöz képest nagyon nagy felülettel rendelkeznek, erre a nagy felületre tapadnak fel azok a mérgező anyagok is, melyek a szervezetbe jutva a legkülönfélébb tüneteket és betegségeket eredményezik. Szervezetünkben az égésből származó, szénalapú részecskék gyulladást idézhetnek elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában