Programajánló

2021.11.18. 10:00

Rendezvénysorozattal ünneplik Ady Endre születésének 144. évfordulóját Váradon

A nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum, partnerségben a Rákóczi Szövetség Bihar megyei szervezetével és a Collegium Varadinum szakkollégiummal, Ady Endre születésének 144. évfordulóján rendhagyó módon, egy online versmondó vetélkedő keretében emlékezik meg a jeles költőről. Emellett más programok is lesznek.

Ciucur Losonczi Antonius

Tőtős Áron történész-muzeológus, a Collegium Varadinum szakkollégium vezetője portálunknak jelezte, hogy Ady Endre születésének 144. évfordulóját egy programsorozattal kívánják megünnepelni. Ennek részeként november 20-án, szombaton és november 21-én, vasárnap 12, 14 és 16 órától ingyenes tárlatvezetést tartanak a költőről elnevezett emlékmúzeumban. November 22-én, hétfőn pedig 16 órától megkoszorúzzák Ady Endre Széchenyi téri (Traian parkbeli) szobrát, majd ezt követően a Holnaposok szoborcsoportját is a Fő utcán. Minden kedves nagyváradi polgárt, a történelmi egyházak, civil szervezetek és az érdekvédelmi szervezet képviselőit tisztelettel hívják és várják ezekre az alkalmakra. Egyúttal arra kérnek mindenkit, hogy a járványügyi előírásokat betartva ezt egyénileg, egy virág, emlékkoszorú elhelyezésével tegyék meg, és emlékezzenek velük együtt a magyar költészet egyik legnagyobb alakjára.

Ugyanakkor Ady Endre helyett mondom címmel, hagyományteremtő céllal, az idén a virtuális térben versmondó vetélkedőt hirdetnek. „A Nagyváradon töltött évek meghatározó jelentőségűnek bizonyultak személyiségének kialakulásában, emiatt szoktuk – némi túlzással – Váradot Ady szellemi szülőhelyének is nevezni. »Nagyvárad s a Nagyváradi Napló volt életemnek s energiámnak tetője« – jelentette ki maga a költő egyik, 1912. október 3-án közölt írásában. Éppen ezért, a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum, partnerségben a Bihar megyei Rákóczi Szövetséggel és a Collegium Varadinum szakkollégiummal, Ady születésének 144. évfordulóján rendhagyó módon, egy online versmondó vetélkedő keretében emlékezik meg a jeles költőről”nyilatkozta Tőtős Áron.

A versmondó vetélkedőre egy szabadon választott Ady Endre-költeménnyel lehet jelentkezni, amit a diák saját telefonjával fekvő módon rögzít. A videót az adyendremuzeum@gmail.com e-mail címre várják. A felvételt többféleképpen is el lehet küldeni: feltöltés Google Drive-ra, majd megosztás a fenti e-mail címmel, vagy továbbítás az ingyenes WeTransfer című oldal segítségével (max. 2 GB).

Beküldéskor meg kell jelölni a pályázó iskola és gyermek nevét, illetve életkorát. Jelentkezési határidő: november 21., vasárnap éjfél. A szavalatokat tartalmazó videókat az Ady Endre Emlékmúzeum Facebook- és Instagram-oldalán teszik közzé. Pályázni több kategóriában lehet: V–VI. osztályos tanulók; VII–VIII. osztályosok; IX–X. osztályosok; XI–XII. osztályosok. Mind a négy kategória első három helyezettje elismerésben részesül, illetve minden pályázónak névre szóló emléklapot küldenek. A verset nem kötelező „kívülről” megtanulni, azt fel is lehet olvasni. A verseny célja, hogy minél több fiatalhoz eljusson Ady Endre költészete, az irodalom szeretete. Eredményhirdetés: 2021. december 12-én. „A díjakat személyesen fogjuk átadni a nyertes diákoknak, a versennyel kapcsolatos kérdéseket és észrevételeket az adyendremuzeum@gmail.com e-mail címre várjuk”tudatta a szervező. Lesz még egy meglepetés része is az emlékünnepségnek: fiatal költők, írók fognak Ady-verseket szavalni. A helyzetre való tekintettel azonban ezeket a videókat is csak online fogják tudni megosztani – tette hozzá Tőtős Áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában