ANL

2021.11.12. 08:45

Olcsóbb lesz az ANL-lakások bérleti díja

A fejlesztési minisztérium megváltoztatta az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített lakások bérleti díjának kiszámolási módját, aminek következtében akár a felére is csökkenhet ez az összeg. Nagyváradon csak mintegy 25 százalékos lesz a csökkenés.

BN-összeállítás

Az új rendelkezés értelmében a bérleti díj megállapításakor az ingatlan kivitelezésének eredeti költségeit veszik alapul, illetve azt is, hogy mely településen volt felépítve az ANL-tömbház, ennek eredményeképpen esetenként akár 50 százalékkal is csökkenhet a bérleti díj. Az ennek kiszámolására vonatkozó 2021/1174. számú kormányhatározatot a Nagyváradi Helyi Tanácsnak is el kellett fogadnia, ez meg is történt szerdán, de mint kiderült, Nagyváradon csak 25 százalékkal fognak csökkenni az ANL-lakások bérleti díjai. Szóvá is tette ezt Adrian Madar szociáldemokrata (PSD) helyi tanácsos, aki kijelentette: „A nagyváradi önkormányzat másokkal nagylelkű, de amikor a saját polgárairól van szó, akkor már fösvény”. Kifejtette, hogy a fejlesztési minisztérium előállt egy kedvezménnyel, ami lehetőséget biztosított volna az önkormányzatnak arra, hogy ötven százalékkal csökkentse az ANL-lakások bérleti díjait, ehelyett azonban a városvezetés a törvény által megszabott minimális kedvezményt, a 10–25 százalék közötti bérleti-díj csökkentést választotta. A tanácsos rákérdezett arra, hogy mit csinál az önkormányzat a váradiakon ily módon megspórolt pénzzel. Válaszában Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóságának a vezetője elmondta, hogy a visszatartott összegek az ANL-tömbházak javítására, karbantartására fordítandó kezelési költségek, melyeket nyilvántartásba vesznek, és az ANL-tömbházak bérlőinek érdekeit is szolgáló munkálatokra költik. Példaként említette a Balogh István utcai ANL-tömbházat, mely mellett parkot alakítottak ki, illetve zajvédő falat is kihelyeztek ott. A helyi tanács végül elfogadta a bérleti díjak új kiszámítási módját, melynek értelmében a bérleti szerződések megkötésekor tekintettel kell lenni arra, hogy mely településen épült az ANL-tömbház, de számításba kell venni a bérlő korát, családtagjainak a számát, a család jövedelmét, a lakás méretét és egyéb paramétereket is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában