Műemlék

2021.11.09. 08:03

Műemlékké nyilvánították a leégett váradi villamosremízt

A váradi önkormányzat – egyelőre legalábbis – nem bonthatja le a leégett villamosremíz még álló falait, mert a romokat B. kategóriás műemlékké nyilvánította a Kulturális Minisztérium égisze alatt működő Országos Műemlékvédelmi Bizottság.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Testvérlapunk, a Jurnal Bihorean vette észre azt, hogy a Kulturális Minisztérium rendelete értelmében B. kategóriás ipari műemlékké nyilvánították a tavaly leégett nagyváradi volt villamosremíz épületét és a hozzá tartozó kisebb épületet. A döntés megjelent a Hivatalos Közlöny szeptember 16-iki számában. Ez a fejlemény nagyban megnehezíti a váradi önkormányzat tervét, hogy a nagypiac helyén a rogériuszi piachoz hasonló létesítményt húzzon fel, az épület alatt pedig mélygarázst alakítson ki. A beruházásra a Románia–Magyarország határon átnyúló együttműködési program keretében nyert finanszírozást a város. Időközben ugyanis leégett a nagypiac, a volt villamosremíz épülete, erre a városvezetés azt találta ki, hogy lebontja a volt remízből még megmaradt falakat, hogy annak helyén egy új épületet húzzon fel, ami azonban külalakra úgy nézzen ki, mint a régi épület. A városvezetés ugyanis úgy ítélte meg, hogy a leégett nagypiacból megmaradt falak már nem megmenthetők, a tűz helyreállíthatatlan károkat okozott bennük. A Jurnal Bihorean megszólaltatta az ügyben Florin Birta polgármestert, aki elismerte, hogy a műemlékké nyilvánítás miatt a nagypiac helyére tervezett ingatlanberuházás megakadt. Az új piac és mélygarázs kialakításának a költségvetése 79,6 millió lej, az uniós forrásokat 2023 végéig fel kell használni, különben a város elveszíti az anyagi támogatást.

Hogy mi lesz az egykori váradi remízből megmaradt épület sorsa, ez még a műemlékké nyilvánítás után is kérdéses. Ezt tudtuk meg Emődi Tamás építésztől, a regionális műemlékvédelmi bizottság korábbi tagjától. Mint kifejtette, mivel B. kategóriás műemlékről van szó, ez azt jelenti, hogy helyi szinten dönthetnek arról, hogy mi menthető meg az épületből, és mi nem, tehát nem kell Bukarestbe felküldeni a vonatkozó dokumentációt. Emődi Tamás kifejtette, hogy a volt nagypiac déli fala megrongálódott a tűzeset után, egy falrész onnan ki is dőlt, úgy tűnik azonban, hogy az északi falban nem esett kár. Innentől kezdve a statikusok kell megállapítsák azt, hogy megmenthető-e még az épületből valami, vagy sem. Hozzátette, hogy a műemléki besorolás után egy sokkal alaposabb statikai vizsgálatot fognak végezni az épületnél. Az építész jelezte, hogy most minden azon múlik, milyen megállapításra jutnak a statikusok az épülettel kapcsolatban. Így tehát nem zárható ki annak lehetősége, hogy az önkormányzat számára kedvező döntést fognak hozni, akkor is, ha ez szakmailag nem megalapozott, vagyis akkor is a még meglévő falak lebontását fogják javasolni, ha azok megmenthetők lennének.

Gyanús esetek

A nagyváradi önkormányzat egyébként kifogásolható módon kezelte a nagypiacnak és a hozzá tatozó épületeknek az ügyét. Utalunk itt arra, hogy a város amellett, hogy arra törekedett, hogy a volt remíz eredeti falazatát eltüntesse, tavaly lebontotta a nagypiac épületkomplexumához tartozó C25 és C7 jelzésű épületeket, mely ingatlanok a város közvagyonát képezték, tehát nem lett volna szabad lebontani azokat, ráadásul a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság azokat az ingatlanokat is műemléki besorolásra javasolta. Mircea Mălan, Nagyvárad egykori alpolgármestere ennek az esetnek a kapcsán akkor azt mondta, hogy a kulturális minisztériumhoz kizárólag a volt remíz épülete volt felterjesztve műemlék-védelemre. Ennek azonban ellentmond a kulturális minisztérium mostani döntése, mely két épületet nyilvánított műemlékké azon a területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában