Statisztika

2021.11.09. 08:37

Kiugróan magas volt az elhalálozások száma októberben Nagyváradon

A koronavírus-járvány miatt októberben megduplázódott a napi temetések száma, azaz az addigi napi hat helyett tizenkét temetést végeztek, ennyi volt a kápolnák kapacitása.

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Az abszolút rekord október 18-án volt, azon a napon Nagyváradon 49 halálesetet regisztráltak, közölte Gheorghe Seica, a Nagyváradi Közösségi Lakosságnyilvántartó vezetője, aki hozzátette, hogy októberben mintegy hatszáz elhunytat vettek nyilvántartásba a megyeszékhelyen. „Ha ez így folytatódik, akkor az év végéig ötezer halálesetet regisztrálunk, miközben a tavaly a pandémia miatt 4061-re nőtt a halálesetek száma a 2019-ben regisztrált 3360-hoz képest” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak Seica. Az elhunytak nyolcvan százaléka hetven év fölötti idős ember.

A statisztikák szerint a Nagyváradon elhunytak több mint a felét nem itt, hanem a lakhelyükön temetik el Bihar, vagy a Biharral szomszédos megyékben, de így is nagyon sok temetést kell lebonyolítani Váradon. Októberben megduplázódott a napi temetések száma, azaz az addigi napi hat helyett tizenkét temetést végeztek, ennyi volt a kápolnák kapacitása.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a sok haláleset, illetve a Rulikowski temetőben dolgozó kevés sírásó miatt a hozzátartozók mintegy két hetet kellett várjanak, amíg eltemettethették elhunyt hozzátartozójukat. Október közepétől már tizenkét nap volt a várakozási idő a temetések lebonyolítására. A temetőt üzemeltető Közterület-fenntartó Vállalat (ADP) kegyeleti okokból úgy döntött, hogy a családok csak az első három napon fizessék a száz lejes napi díjat a temető hűtőkamrájáért, hiszen, mint Liviu Andrica igazgató mondta, a hozzátartozók nem tehetnek arról, hogy szerettüket csak tizenkét nap után lehet eltemetni. „A kedvezmény október 1-től érvényes, amikor kitört a járvány negyedik hulláma” – mondta Andrica. Egyébként a múlt héten a temető hűtőkamrájának mind a huszonkét rekesze el volt foglalva. „Amint felszabadul egy hely egy temetés után, azonnal átvesszük azokat az elhunytakat, akiknek a temetése be van tervezve” – nyilatkozta Andrica. Az igazgató elárulta, hogy tíz további rekeszt vásárol az ADP a közeljövőben.

A várakozási idő csökkentése érdekében az ADP a piacokon dolgozó alkalmazottakat is kirendelte a temetőbe sírokat ásni, és minden sírásónak háromezer lejes nettó fizetést adnak. „A napi norma egy három köbméteres sír kiásása” – mondta Andrica. A nyughelyeket kézi erővel kell kiásni, mert a speciális sírásó gépekkel nem lehet behajtani a nyughelyek közé. Szerencsére azonban időközben hat napra csökkent a temetési várakozási idő, mert a temetőgondnokság új parcellákat is megnyitott, ahol már lehet gépekkel nyughelyeket ásni, sőt, a jövő hónapban érkezik egy új gép, tehát még gyorsabbá válik a sírásás, tudatta Liviu Andrica. Az új parcellák mintegy tíz évig lesznek elegendőek úgy, hogy emellett 336 férőhelyes urnatároló létesítményt is építenek a temetőben. Ugyanakkor új kápolna is épül az új parcellák közelében, így növelhető lesz a napi temetések száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában