hulladékgyűjtés

2021.11.22. 10:27

Javulás az ellenőrzések nyomán

Folytatódott a szelektív hulladékok gyűjtésének az ellenőrzése Nagyváradon a polgármesteri hivatal, a helyi rendőrség, valamint a Rer Vest és az Eco Bihor cégek munkatársainak a részvételével november 9–12. között.

BN-összeállítás

Az ellenőrzések tizenkét lakótársulásnál, továbbá a Keskeny (Tarcăului), a Füzes (Sf. Apostol Andrei), Úri (Roman Ciorogariu), Széles (Menumorut), Bölcsőde (Leagănului), Nogáll (Partenie Cosma), a Fürdő (B. P. Hașdeu), a Bajza József (Anton Pann), az Albacului, a Zlatnei, a Mediașului és a Constantin Tănase utcákon magánházakban lakóknál zajlottak. A 91 vizsgált újrahasznosítható hulladékcsomag közül mindössze egy nem volt megfelelő, tájékoztat közleményében a polgármesteri hivatal. Ebben az egy csomagban ételmaradékokat, növényi hulladékot és egészségügyi maszkokat is találtak. A lebomló hulladékok kategóriájában már nem volt ilyen jó az arány, ugyanis a 135 kitett edény közül 87 nem volt megfelelő, ezekben ugyanis többnyire üvegek, műanyag és alumínium dobozok, tamponok, maszkok, szatyrok, ruhaneműk, cigarettacsikkek stb. voltak. Ezekre az edényekre az ellenőrök „Deșeu neconform” („Nem megfelelő tartalmú hulladék”) feliratú öntapadót ragasztottak, a kommunális szemét közé sorolták, és csak akkor szállították el, amikor a köztisztasági vállalat a kommunális hulladékot szokta elvinni. Az ellenőrzések során 56 figyelmeztetést állított ki a helyi rendőrség, ezek közül négyet lakótársulások számára, és ha a következő ellenőrzés során is rendellenességet tapasztalnak az ellenőrök, akkor megbírságolják a most figyelmeztetésben részesített lakókat és lakótársulásokat.

Az akció eredményeit így értékelte Adina Popa, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatóságának az aligazgatója: „Javulás tapasztalható az újrahasznosítható és a lebomló hulladék gyűjtésében. Az ellenőrzés második hetében az újrahasznosítható hulladék tekintetében a vizsgált háztartások 71 százaléka gyűjtötte megfelelően ezt a típusú hulladékot, a harmadik héten ez az arány 98,90 százalékra nőtt. A lebomló hulladék tekintetében a helyesen gyűjtött hulladék aránya a második héten mért ötven százalékról 64 százalékra nőtt a harmadik héten”. A polgármesteri hivatal közleményében megismétli azt a javaslatot, hogy mivel a társasházak, illetve a bérházak esetében nem lehet megállapítani azt, hogy melyik sárga zsákot melyik lakó tette ki elvitelre, ezért a közös udvarban lakók a saját sárga zsákjukra a továbbiakban írják rá filctollal a lakás számát, hogy a jövőben különbséget lehessen tenni az ugyanabban az ingatlanban lakók között, és hogy a helyi rendőrség ne az egész lakóközösséget, hanem csak azokat bírságolja meg, akik nem gyűjtik szelektíven a szemetet.

Ugyanakkor felkérték a köztisztasági vállalatot is, hogy foglalkozzon ezzel a problémával, hogy ezt a hiányosságot mihamarabb ki lehessen iktatni. A közlemény emlékeztet arra, hogy Nagyváradon minden jogi és természetes személynek kötelessége szelektíven gyűjteni a hulladékot. A szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó tudnivalók megtalálhatók a RER Vest honlapján (https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/), illetve a szolgáltató telefonos segítséget is nyújt munkanapokon 7–19 óra között a 0374-885-693 telefonszámon, és minden nap 19–7 óra között a 0259/433-195 számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában