PKED

2021.11.10. 16:00

Jakab Ferenc maradt a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezetének az elnöke

Tisztújító közgyűlést tartott a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete, melyen eldőlt, hogy továbbra is, egy éven keresztül, Jakab Ferenc irányíthatja a PKED-t. Ugyanakkor új személyek is feltűntek a vezetőség tagjai közt.

Ciucur Losonczi Antonius

Jakab Ferenctől, a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezetének (PKED) régi-új elnökétől a programjaik kapcsán megtudtuk, hogy az egyetemi tanévet a Gólyatáborral indították, illetve ezt tulajdonképpen a kurzusok megkezdése előtti hétvégén szervezték meg a hatályban levő járványügyi intézkedések tiszteletben tartásával. Körülbelül nyolcvan elsőéves hallgatóval csütörtökön kimentek Magyarremetére, s vasárnap jöttek vissza. Különféle ismerkedő jellegű játékok zajlottak – a gólyák egy kicsit jobban megismerhették egymást és a diákszervezetet, a szervezők felvázolták nekik az egyetem működését. Tőkés László, a Pro Universitate Partium Alapítvány elnöke, illetve a PKE vezetése is kilátogatott a táborba, szóltak a diákokhoz – idézte fel a történteket Jakab Ferenc.

Tisztújításra is sor került. Ahogy más szervezeteknél is lenni szokott, lehetett pályázni a tisztség betöltésére, majd szavazással dőlt el a végeredmény. Jakab Ferenc volt az egyedüli jelentkező, a november 8-án, hétfő este megtartott eredményhirdetésen hivatalosan bejelentették, hogy ismét bizalmat szavaztak neki egy esztendőre. Új tagjai is vannak a vezetőségnek, melynek összetétele a következő: Lázin Botond (belügyekért felelős alelnök), Csomós Csilla (külügyekért felelős alelnök), Danci Evelin (gazdasági alelnök), Janó János (PR és kommunikációért felelős alelnök). Az irodavezető pedig Misik Dóra lett.

Újabb termet vehetett birtokába a PKED az elmúlt időszakban – eddig ugyanis volt egy diákklubjuk, egy irodahelyiségük és egy székhelyük, és most kaptak egy tanulásra alkalmas termet is. Mind a négy az Arany János Kollégium alagsorában található, próbálják ezeket maximálisan kihasználni a karbantartás mellett – magyarázta Jakab Ferenc.

Fizikai jelenlétet feltételező nagyobb szabású beltéri eseményeket a járványhelyzet miatt még mindig nem tudnak rendezni, ezért akárcsak a tavaly, Gólyapercek címmel online ismertető anyagok segítségével tájékoztatják az újdonsült egyetemistákat. Mint a táborban, bemutatják nekik az egyetemet, a PKED-t, a közösséget. Ezek a videóösszeállítások a Google Meeting-es felületen érhetők el.

Jakab Ferenc a Hírverőre is felhívta a figyelmet, ami a PKE diáklapja. Korábban rendszeresen kiadták, aztán szünetelt a megjelentetése, a tavaly pedig feléledt tetszhalott állapotából online verzióban. A múlt hónapban megjelent az idei tanévben az első szám, már nyomtatott formában is, néhány példányban. Ezentúl havi rendszerességgel szeretnék „piacra dobni” –érdekességeket tartalmaz az egyetemről, az ott zajló életről, történésekről.

A PKED részéről is jelen volt hat fiatal Budapesten, a Rákóczi Szövetség által szervezett Gloria Victis elnevezésű ötvenhatos megemlékezéssorozaton.

Terveznek film- és játékeseteket, egyelőre úgy tűnik, hogy sajnos csak online módon. A hagyományőrzésről sem akarnak megfeledkezni – rovásírást, fafaragást, íjászatot tanulhatnak az érdeklődők.

A tervekről szólva Jakab Ferenc kifejtette, hogy hangsúlyt szeretne fektetni a kapcsolatépítésre, más hazai és külföldi diákszervezetekkel való együttműködésre, megerősíteni a már jól működő kooperációkat. A PKE-nek tavaly közel 60 aktív tagja volt, a jelentkezési lista még nyitott az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában