adventvárás

2021.11.17. 15:00

Istenes versek szavalóversenye Margittán

Hajas Anna

A margittai Horváth János Társaság (HJT) idén is megszervezte az Istenes versek körzeti szavalóversenyét az adventvárás jegyében, november 13-án. Az elején mindössze kéttucatnyian jelentkeztek a versenyre, de aztán az elmúlt 12 év során egyre nőtt az érdeklődők száma. Mostanra a Papp Attila szavalóverseny után a város és a környék második legnépszerűbb ilyen jellegű eseményévé nőtte ki magát. Ötletgazdája és főszervezője Szőke Ferenc HJT-elnök, az ő legfőbb segítői pedig Fügedy Anikó-Erzsébet tanítónő, HJT-alelnök és Szatmári Annamária tanárnő. Az Istenes versek szavalóversenyére idén 108-an jelentkeztek, és a járványhelyzet miatt online rendezték meg, akárcsak tavaly. Margittán kívül Berettyószéplak, Érmihályfalva, Érszőllős, Micske, Monospetri, Székelyhíd és Tóti is képviseltette magát. A jelentkezők számának és életkorának figyelembevételével a szervezők hét korcsoportra osztották a benevezőket: előkészítő osztályosok, I. osztályosok, II. osztályosok, III–IV. osztályosok, V–VI. osztályosok, VII–VIII. osztályosok és líceumi diákok. Az előző években voltak iskolán túli jelentkezők is, egészen a nagyszülői korig. Ez az idén nem volt jellemző, főként amiatt, mert az idősebbek nem szívesen versenyeznek az online világban, vagy nincs meg a hozzá szükséges technikai felszerelésük. A legbátrabbak idén is a legfiatalabbak voltak: az előkészítősök vettek részt a legnagyobb létszámban, ami örvendetes, hiszen azt mutatja, hogy lesz utánpótlás a szavalat terén. A verseny a Google meet felületen zajlott. A szervezők időben elküldték a meghívókat és pontban 10 órakor már mindegyik versenyző belépett az online felületre. A legtöbben otthonaikból jelentkeztek be, de néhány településről az iskoláik osztálytermében gyűltek össze és onnan versenyeztek. Megjegyzendő és értékelendő, hogy a versenyzők megadták a tisztelet a rendezvénynek, és ünneplőbe öltözve jelentkeztek be.

Elsőként a főszervező, Szőke Ferenc köszöntötte a versenyzőket, felkészítő tanárokat és szülőket. Köszönetet mondott, amiért a járványos időszakban is ilyen szépszámú szavaló állt „rajthoz”. Véleménye szerint ezen a versenyen tulajdonképpen mindenki nyertes, hiszen részese egy szép versekkel teli napnak. Üdvözölte a zsűri tagjait, illetve köszönetet mondott az anyagi támogatóknak (Margittai Helyi Tanács, Communitas Alapítvány), akik révén könyvjutalmakat és okleveleket tudtak adni a legsikeresebb versenyzőknek. Az említetteken kívül Almási István önkormányzati képviselő is felajánlott öt jutalomkönyvet.

A versenyt a legfiatalabbakkal kezdték, és a negyedikesekkel bezáróan eredményt is hirdettek. A zsűri (Bordás Mária, Simon Erika, Székely Edit és Szatmári Annamária tanárnők, illetve Szőke Ferenc HJT-elnök) részéről értékelő beszédet az előkészítősök–IV. osztályosok csoportjában Simon Erika mondott, majd a fiatalabbak kiléphettek és elkezdődött az idősebbek megmérettetése. A nagy létszám miatt maratonira sikeredett a verseny, de mindenkit kárpótoltak az igényesen kidolgozott, nagyszerű előadások. A visszajáró versenyzőknél határozottan érezhető volt a fejlődés. Köszönhető ez szorgalmuknak, tehetségüknek és a felkészítőik útmutatásainak. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek a sorrend felállításában, sok esetben századok döntöttek a dobogóra kerülésről. Éppen ezért a szervezők a tervezetten túl még 12 különdíjat is kiosztottak. Eredményhirdetésre délután fél ötkor került sor a református templom kertjében, értékelő beszédet a szervezők mondtak. A versenyzők idén is könyvvásárlási utalványokat kaptak, melyeket ízlésük szerinti olvasmányra válthatnak be a város magyar könyvüzletében. Természetesen az okleveleket is átvehették. „A mostani, nagyon erős mezőny azt mutatja, hogy Margittán és környékén még sokáig élni fog a versek szeretete. Ehhez a Horváth János Társaság azzal tud hozzájárulni, hogy évente legalább három szavalóversenyt megszervez” – nyilatkozta Szőke Ferenc, a verseny főszervezője.

Díjazottak

Előkészítősök: I. Kiss Botond (Margitta), II. Ciarnău Fatima-Hanna (Margitta), III. Szabó Adrienn-Nikoletta (Érmihályfalva). Különdíj: Bödő Jonathán (Érmihályfalva), Almási István különdíja: Szabó Anna (Margitta). I. osztályosok: I. Torz Ákos (Micske), II. Szigety Zenkő-Fanni (Érmihályfalva), III. Gáll Benjámin (Margitta). Almási István különdíja: Uysal Gülhan-Leyla (Micske). II. osztályosok: I. Budai Rebeka (Micske), II. Kosztandi Zselyke (Micske), III. Farkas Roland (Margitta). Különdíj: Kupás Anita (Margitta). III–IV. osztályosok: I. Szőcs Debóra-Tamara (Margitta), II. Tóth Evelin (Tóti), III. Tasnádi Gábriel (Margitta). Különdíj: Kiss Virág (Margitta), Ádám Evelin (Margitta), Balázs Nikolett (Margitta), Bákai Andrea-Boróka (Érmihályfalva). Almási István különdíja: Pálfi Dóra (Székelyhíd). V–VI. osztályosok: I. Diós Máté-Károly (Micske), II. Takács Jázmin-Hanna (Margitta), III. Illyés Teodóra (Margitta). Különdíj: Baghiu Olivér (Érmihályfalva), Boda Boglárka-Bíborka (Érmihályfalva). Almási István különdíja: Erdei Henrietta (Margitta). VII–VIII. osztályosok: I. Szabó Dorottya (Margitta), II. Karsai Kristóf (Érmihályfalva), III. Egri Tímea-Anikó (Érmihályfalva). Különdíj: Kun Abigél (Margitta), Györki Henrietta (Érmihályfalva), Szabó Júlia-Andrea (Margitta), Almási István különdíja: Fenyvesi Fanni-Zsófia (Micske). X. osztály: I. Fehér Jázmin (Margitta).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában