Programajánló

2021.11.25. 07:55

Időszaki kiállítás a Szabadkőművesség Templomában

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány, a Román Országos Levéltárral együttműködve, a nagyváradi Szabadkőművesség Templomában az országos és a helyi levéltár tulajdonában lévő tárgyakat és dokumentumokat állít ki. A kiállításmegnyitó november 25-én, csütörtökön 16 órától lesz a Rulikowski (Armatei Române) 4. szám alatti szabadkőműves múzeumban dr. Cristian Anița, a Román Országos Levéltár igazgatója és Arina Moș, Nagyvárad alpolgármestere jelenlétében.

A kiállítás bemutatja a Román Nemzeti Nagypáholy két eredeti zászlaját 1923-ból, valamint a László Király Páholynak 1876–1900 közötti időszakából származó leveleit, melyeket eddig még soha nem mutattak be a nyilvánosságnak és nem is kutattak. A dokumentumok a Román Országos Levéltár Bihar Megyei Igazgatóságának tulajdonát képezik, és komoly restauráláson estek át ahhoz, hogy kiállíthatók legyenek. A most megnyíló tárlat 2022. szeptember 30-ig látogatható. A belépő felnőtteknek 10 lej, gyerekeknek és 10 főnél nagyobb csoportoknak 5 lej. Látogatási idő: keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között.

A kiállítás a Román Országos Levéltárral kötött partnerségi megállapodás és együttműködési jegyzőkönyv aláírásának eredményeképpen jön létre. A megállapodás keretében tudományos kutatások, kulturális-oktatási célú közérdekű tájékoztatás és közös rendezvények zajlottak és zajlanak le 2021-ben. Ugyanakkor a partnerségi megállapodás vonatkozott a romániai és nagyváradi szabadkőművességgel kapcsolatos levéltári dokumentumok azonosítására és restaurálására is, hogy azokat a szakkiállítás részeként a nagyközönségnek is bemutathassák. A két intézmény közötti jó együttműködésre való tekintettel új, a László király páholyhoz kapcsolódó kutatási témákat is megjelöltek, melynek folyományaképpen a két dokumentum 2023-ig a múzeum birtokában maradhat.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában