halottak napja

2021.11.01. 13:00

Hétvégi temetőlátogatás

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Az enyhe, napos idő is kedvezett azoknak, akik halottak napja közeledtével az elmúlt hétvégén látogattak ki elhunyt szeretteikhez a nagyváradi Rulikowski temetőbe.

Az idősebb, nehezebben mozgó családtagok számára sokan autóval biztosították a szállítást, így a forgalom is meglehetősen nagy volt mind a temetőn kívül, mind pedig annak területén. „Mivel a temetőben nincsenek közlekedési táblák, így az autósforgalmat a jobbkézszabály mellett a türelem és a jóindulat kellene, hogy irányítsa, ebből azonban nem sok akadt. Arról nem is beszélve, hogy a rengeteg autós mellett a gyászmeneteket is kerülgetni kellett. Hiába igyekezett az ember, hogy ne zavarjon meg egy-egy temetést, ez szinte elkerülhetetlen volt a nagy forgalom miatt. Véleményem szerint szabályozni kellene, hogy egyszerre hány autót engednek be. Bár adnak jegyet, mégsem tartják számon, éppen hányan vannak bent, így pedig káosz és bosszankodás lesz a meghittnek tervezett temetőlátogatásból” – panaszkodott egy olvasónk.

A megemlékezés napjának közeledtével az árak is a magasba szöktek a piacokon. Egy csokor krizantém a nagypiacon például egy héttel ezelőtt 8 lejért volt kapható, a hétvégén azonban ugyanez már 30 lejbe került.

A halottak napja kapcsán évente felvetődik a kérdés, hogy tulajdonképpen miért nem lehet ez hivatalos munkaszüneti nap, hiszen vannak ennél kevésbé jelentős alkalmak is az évben, amelyek viszont azzá lettek nyilvánítva. Jó lenne, ha ez a nap teljes egészében az elhunytakra való emlékezésről szólhatna, és semmiképp sem a munkáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában