Munkálatok

2021.11.04. 08:58

Forgalomkorlátozás a váradi nagypiacnál

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Gépkocsikkal jelenleg a villamossíneken lehet közlekedni Váradon a nagypiac környékén, ugyanis megkezdődött az ottani közúti aluljáró építése. Most menetirányonként egy sáv járható a síneken. Az ottani forgalomkorlátozás különböző módosításokkal várhatóan jövő áprilisig lesz érvényben abban az övezetben. Marcel Dragoş, Nagyvárad alpolgármestere elmondta, hogy jelenleg a víz- és csatornahálózatot költöztetik el a leendő aluljáró útjából, az egyik vezeték a pénzügyigazgatóság elé, a másik pedig a villamossínek mellé kerül majd. Ez a munkálat mintegy három hétig fog tartani, ezt követően kezdődik meg magának az aluljárónak az építése. Először a Sánc (Griviţei) utca felől haladva a cölöpöket fúrják majd a földbe, amivel stabilizálják a talajt. A nagypiac előtti részen két körforgalmat alakítanak ki, és ezek alá épül a négysávos közúti aluljáró, melynek fedett része 29 méter hosszú lesz. A személyautók és a buszok fognak az aluljáróban közlekedni, míg a villamosok továbbra is a felszínen haladnak majd. Ugyanebben az övezetben kiépítik az öntözőrendszert, felújítják a gyalogos övezeteket és a járdákat, bicikliutakat alakítanak ki, megépítik a villamos- és buszmegállókat, továbbá fákat és cserjéket is ültetnek.

A munkálatok kivitelezője a Freyrom cég által vezetett konzorcium, a kivitelezési időszak 15 hónap, a beruházás költségvetése mintegy 27 millió lej áfa nélkül. Emlékeztetjük olvasóinkat arra, hogy e mellett a munkálat mellett aluljáró-komplexum épül a Gojdu téren a Szakszervezetek Művelődési Háza és az ortodox katedrális közötti térségben. Ez a beruházás öt különböző aluljárót foglal majd magába, ezek közül a leghosszabb a tér alatt a Ghillányi utat a Baross (Dacia) híddal összekötő 79 méter hosszú alagút lesz, melynek tetején gyalogos övezetet alakítanak majd ki. Ez utóbbi munkálatra már kiírták a tendert, most elemzik a beérkezett ajánlatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában