Tanácsülés

2021.11.11. 10:00

Folytatódik az ingatlankisajátítási folyamat

Ismét épületeket sajátít ki a nagyváradi önkormányzat azért, hogy parkolóhelyeket alakítson ki.

Fotó: Illusztráció/Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén megszavazta azt a hatástanulmányt, melynek értelmében 104 parkolóhelyet alakítanak ki Váradszőllősön a Constantin Nottara és a General Nicolae Șova utcákon. A 2679 négyzetméternyi területen a parkolóhelyek mellett járdákat és zöldövezeteket is kialakítanak, továbbá a közvilágítást is megoldják a 3 millió lejesre tervezett beruházás során. A munkálat megvalósításához kisajátítanak három lakóházat és a hozzájuk tartozó melléképületeket, valamint garázsokat a Constantin Nottara utcán. A napirendi pont vitáján Adrian Madar szociáldemokrata párti helyi tanácsos nehezményezte azt, hogy a határozattervezethez csatolt dokumentumokból nem derül ki, hogy pontosan hol lesznek a parkolóhelyek. Szóvá tette azt is, hogy Nagyvárad Általános Városrendezési Tervében a Nottara és a General Nicolae Șova utcák kertvárosi övezetként vannak megjelölve, ennek ellentmond a mostani terv, mely parkolóhelyeket akar kialakítani ott. „A polgármesteri hivatal nem tartja tiszteletben saját városrendezési tervét?” – tette fel a kérdést Madar. Azt is kifogásolta, hogy nem szerepel a javaslatban az, hogy mennyi pénzért sajátítják ki az ingatlanokat, és azt sem értette, hogy a szóban forgó övezetben egyes házakat kisajátítanak, néhány méterrel odébb lévő házakat pedig nem. „Milyen kritériumok alapján választották ki a kisajátítandó házakat? És mi fog történni a ki nem sajátított ingatlanokkal?” – tette fel a kérdéseket, hozzáfűzve, hogy a ki nem sajátított ingatlanok tulajdonosai könnyen ingatlanspekulánsok áldozataivá válhatnak. Azt is jelezte, hogy abban az övezetben van egy kétemeletes épület, amit nem sajátítanak ki, ezek után úgy tűnik, hogy az ebben az ingatlanban lakóknak épít parkolóhelyeket a város úgy, hogy lebontja a szomszédos házakat. A tanácsos emlékeztetett arra, hogy korábban már elfogadott a helyi tanács egy határozatot, mellyel jóváhagyta ugyanabban az övezetben egy tizenegy emeletes tömbház építését, de nem terveztek hozzá elég parkolóhelyet. A tanácsos élt a gyanúperrel, hogy az ingatlanbefektetőknek kedvez az önkormányzat azzal, hogy kialakítja a hiányzó parkolóhelyeket, amelyeket pedig az ingatlanberuházó kellett volna megépítsen.

Ellenszavazatok

Válaszában Florin Birta visszautasította azt a gyanúsítást, hogy a város magánbefektetőknek épít parkolóhelyeket, majd kifejtette, hogy azok a parkolóhelyek a váradszőllősi lakóknak készülnek, hiszen mint kifejtette, a Ghillányi (Cantemir) és a Fürdői (Nufărului) úton a nagypiac és a váradszőllősi kis ortodox templom közötti szakaszon az útfelújítási munkálatok során az út jobb oldalán minden parkolóhelyet felszámoltak, és ezeket a helyeket a fő út mögött, a tömbházak közötti övezetben kell pótolni, többek között a Nottara és a General Șova utcán. Megjegyezte továbbá, hogy a kétemeletes ház kisajátítása túl sok pénzbe került volna ahhoz képest, amennyi parkolóhelyet ki lehetett volna alakítani a helyén. A határozat-tervezetet végül a PSD és az RMDSZ ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában