Emlékezés

2021.11.23. 11:00

Főhajtással és versmondással tisztelegtek a váradi Ady Endre Líceum diákjai

BN-összeállítás

Ady Endre születésének 144. évfordulója alkalmából a IX. A és a XII. A osztály diákjai saját kedvenc Ady-verseiket mondták el vagy olvasták fel a költő nevét viselő nagyváradi líceum könyvtárában.

A versek előadása között Ady nagyváradi éveinek egy-egy jelentősebb eseményét idézték fel a diákok: szóba került az újságírói szerep és a Léda-szerelem is. A könyvtárbeli programot a IX. A-sok Ady-sétája, azaz Várad Ady-emlékhelyeinek felkeresése követte. Legelőször az iskola előcsarnokában időztek pár percet Ady Endre mellszobránál, ahol A Tűz csiholója című vers néhány sorát olvasták fel, majd megkoszorúzták az iskola falán lévő emléktáblát. A Holnaposok szoborcsoport volt sétájuk első állomása, itt szó esett az irodalmi társaságról, annak tagjairól és céljáról. Majd a színház előtt állva körbenéztek az egykori Bémer téren, s megállapították, hogy a tér minden neves épülete kötődik valamilyen formában a nagy költőhöz: a valamikori Emke, a Pannónia és a Royal kávéházak, a színház mind-mind Ady nagyváradi éveinek egy-egy mozzanatát idézik fel. Útjuk utolsó állomása a Mülleráj, a mai Ady Endre Emlékmúzeum, illetve az előtte található Ady-szobor volt. Az egykori nyári kioszk Ady életében betöltött szerepéről szóló beszélgetés után megkoszorúzták a szobrot, és fejet hajtottak Ady Endre költői nagysága előtt, számolt be portálunknak a történtekről Vad Márta igazgatónő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában