Együttműködés

2021.11.03. 19:21

Együttműködik a jegybankkal a nagyváradi Szent László Líceum

A tanév elején a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum együttműködési megállapodást kötött a Román Nemzeti Bankkal (BNR), mely partnerség célja a diákok és pedagógusok pénzügyi nevelését megcélzó projektek közös megvalósítása.

Ciucur Losonczi Antonius

Kele Tünde tanárnő lapunknak arról számolt be, hogy ezekben a hetekben zajlik az a IX–XI-es osztályoknak szóló tevékenységsorozat, melynek keretében a diákok a pénzzel és a bankszektorral kapcsolatos alapfogalmakkal ismerkednek meg. Az online előadásokat Chișe Gabriela, a Román Nemzeti Bank nagyváradi kirendeltségének képviselője tartja, aki a tanulók életkorának megfelelő szinten beszél a megtakarítási lehetőségekről és ezek fontosságáról, a lej megjelenésének történetéről, a jegybank megalakulásáról és szerepéről, a fizetési módozatokról. A diákok megtanulhatják, mire kell figyelni bankkártyás vagy online fizetés esetén, illetve az előadó azt is megmutatja, milyen biztonsági elemeket kell keressenek a bankjegyeken, ha annak valódiságát szeretnék ellenőrizni. Ugyanakkor nagyon aktuális témaként az infláció okairól és hatásairól is tartott már előadást a bankszakértő. Mindezeket az információkat képekkel, kisfilmekkel színesíti Chișe Gabriela, és ezáltal még azok a gyerekek is megértik a prezentációt, akik nem beszélik még tökéletesen a román nyelvet.

Albert Andrea és Csiger Krisztina tanárnők hangsúlyozták, hogy a Szent László Líceum küldetésének tekinti a fiatalok pénzügyi nevelését és a pénzügyi tudatosságra való nevelést, és ebben a pedagógusok komoly segítséget kapnak a gazdasági, pénzügyi élet ismert és elismert intézményeitől is. Szerintük a diákok visszajelzései igazolják a projekt létjogosultságát. Egyebek mellett fény derült arra, hogy miért lejnek (vagyis románul oroszlánnak) hívják a román fizetőeszközt és nem romannak, ahogy eredetileg tervezték. Azt is megtudhatták, hogy az első román pénz, amin a „Leu” felirat szerepelt, 1870-ben került forgalomba, és egy 1 lejes érméről van szó. Chișe Gabriela kitért arra is, hogy az 1880-ban megalakult Román Nemzeti Bankot a húsz legrégebbi központi bank közt tartják nyilván világviszonylatban. Az érdekességek között szerepelt az 1999-ben kiadott 2000 lejes bankjegy, amit a teljes napfogyatkozás alkalmából bocsátottak ki, és az első olyan európai bankjegy volt, amelyik műanyagból készült. Különösen érdekelte a diákokat, hogy milyen gazdasági folyamatok generálják az inflációt, és milyen negatív hatásai vannak, illetve nagyon hasznosnak tartották a megtakarítási lehetőségeket bemutató előadást is – magyarázták az oktatók.

Kele Tünde megjegyezte: a Nemzeti Bank és a Szent László Líceum együttműködése természetesen egész évben folytatódik, hiszen a nagy érdeklődésre való tekintettel már több osztály jelezte, hogy szívesen részt venne még néhány előadáson egy-egy osztályfőnöki óra vagy a szakórák keretében. Hozzátette: ettől az évtől a nyolcadik osztályosok külön órában tanulnak pénzügyi nevelést, amit az iskolában közgazdász-tanár tanít. „Manapság a pénzügyi tudatosság, a banki eszközök és szolgáltatások ismerete az életre való nevelés szerves részét képezik. Hasonlóan fontos, mint az értő olvasás vagy a számolási készség, ezért a Szent László Líceum továbbra is kiemelten kezeli az ilyen és ehhez hasonló projekteket. Reméljük, hogy a járványhelyzet javulása után egy-egy diákcsoport személyesen is ellátogathat majd a Román Nemzeti Bank nagyváradi kirendeltségébe, hogy ott tovább bővíthessék tudásukat pénzügyi téren” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában