Parkolás

2021.11.10. 08:06

Egyelőre eltűnnek a parkolóhelyek a lakótelepi térkialakítások miatt

A Nagyváradon épülő három lakótelepi tér kialakításának a munkálatai során felszámolnak egy sor parkolóhelyet, ami elégedetlenséget váltott ki azokból az autótulajdonosokból, akik erre az évre már kifizették a parkolóhelyük bérleti díját.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A városban dolgozó építkezési vállalkozók felszámolják a parkolóhelyeket, az önkormányzat pedig nem ad másikat helyettük, így a parkolási bérletüket kifizető autósok ott találnak maguknak helyet, ahol tudnak. Sajtóinformációk szerint Nagyváradon az elmúlt hónapokban mintegy 200 parkolóhelyet számoltak fel anélkül, hogy a városháza alternatívát kínálna az autósoknak. A helyi sajtó megszólaltatott több érintettet: a Magnólia park felújítása miatt parkolóhelyüket elveszítő autósok között van olyan, aki a mostani helyzet miatt esetenként otthonától tizenöt perces gyalogút távolságra talál csak parkolóhelyet, mert a környéken minden hely bérelt lakóhelyi parkoló. „Legalább adna cserébe a városháza egy helyet a Magnólia park melletti fizetős parkolóban” – vetette fel az ötletet a panaszos.

Fotó: Alexandru Nițescu

De nem jobb a helyzet a Cazaban utcán, és Váradszőllősön sem, ahol szintén lakótelepi teret alakítanak ki uniós forrásokból. „Az Aura gyártól a Nojoridului utca kereszteződéséig körülbelül nyolcvan lakóhelyi parkolóhelyet szüntettek meg, és még legalább ugyanennyi parkolóhelyet, ami nem volt kiosztva. Most oda parkolunk, ahova tudunk, a tömbházak udvarain, de a legtöbben hely nélkül maradtak” – mondta egy Szőllősön lakó autótulajdonos. A polgármesteri hivatal azonban csak annyit hajlandó tenni, hogy visszaadja a bérleti díjat a már kifizetett, de még le nem járt bérleti időszakra, de nem hajlandó a fizetős parkolóhelyekkel kompenzálni az eltűnő lakóhelyieket. A lakók éjszakára most is a fizetős helyeken hagyhatják autójukat, ugyanis ezek használatáért csak napközben kell fizetni, viszont kellemetlenséget jelent az, hogy reggelente mindenképpen el kell vigyék autójukat a fizetős parkolóból, akkor is, ha egyébként az adott napon nem akarnának gépkocsival közlekedni. Ugyanakkor a városvezetés azt állítja, hogy ez a mostani csak átmeneti állapot. „A munkálatok befejezése után az emberek visszakapják a lakóhelyi parkolóhelyeiket, még ha nem is feltétlenül ugyanazon a helyen, ahol korábban volt” – ígéri Marcel Dragoş alpolgármester, aki hozzátette: „ha a lakókon múlna, akkor a lakónegyedekben egyetlen zöldövezet sem maradna és parkolóhelyeket kellene csinálni a tömbházak faláig”. Az önkormányzat Váradszőllőson parkolóhelyeket alakít ki a Nicolae Popovici, a Liszt Ferenc és a Grădina de Fragi utcákon, ezeken az utcákon éppen parkolóhelyek kialakítása miatt sajátította ki és rombolta le a lakóházakat. Ugyanakkor a lakótelepi terek kialakítása után is több parkolóhelyet fognak kialakítani ezekben az övezetekben. Vannak azonban, akik alternatív megoldásokat javasolnak az önkormányzatnak: például a Traian Lalescu utca lakói azt kérik a polgármesteri hivataltól, hogy az utcát változtassák át egyirányúvá, így az út mindkét oldalán parkolóhelyeket lehetne kialakítani. Az elképzelést most vizsgálják a polgármesteri hivatal közlekedési műszaki bizottságában. A város egyébként több helyen úgy próbálja a parkolási gondot enyhíteni, hogy egyes utcákon a járdákat keskenyítik, hogy legyen hely a közúton parkolókat kialakítani. Ez történt a Szaniszló (Eminescu utcán), ahol emiatt viszont egyes szakaszokon olyan szűk lett a járda, hogy egy gyalogos is alig fér el rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában