Influenza

2021.11.01. 12:44

DSP: Fontos az influenza elleni védőoltás is

Debrecen, 2016. november 23. Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védõoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védõoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Bár jelenleg mindenki figyelme a SARS-CoV-2 (koronavírus) legyőzésére összpontosul, a hideg idő beköszöntével az influenza is újból aktuálissá válik. Az influenza egy könnyen terjedő, influenzavírusok által okozott akut betegség, amely gyors lefolyású és akár végzetes is lehet olyan személyek számára, akik egészségügyi szempontból veszélyeztettek – áll a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) közleményében.

Az influenzavírusok légúton keresztül, cseppfertőzéssel terjednek akkor, amikor a fertőzött személy köhög vagy tüszszent, illetve közvetetten, amikor ezek a cseppek kézre vagy más felületre kerülnek, amelyet egy másik személy megérint. A lappangási idő átlagosan két nap, a felnőtt fertőzött személyek a tünetek megjelenése előtti napon már megfertőzhetnek másokat, illetve a betegség kezdetétől számítandó öt napig is fertőzőképesek. Az influenza megelőzésének egyetlen specifikus módja az influenza elleni oltás, amely olyan személyeknek javallott, akik átadhatják a vírust, vagy olyan személyeknek, akiknél magas a kockázata annak, hogy a fertőzés által komplikációk léphetnek fel (65 éven felüli személyek, hat hónapos és 64 év közötti, krónikus betegségben szenvedő személyek, különösen légúti és szívbetegségben, anyagcsere-betegségben szenvedők, 6 hónap és öt év közötti gyerekek, intézményben elhelyezett gyerekek és idősek, egészségügyi személyzet, várandós nők), de az általános lakosság körében is javallott.

Az influenza elleni oltást minden évben meg kell ismételni, ugyanis az influenzavírus évről évre módosulhat. Az oltás csakis orvosi felügyelet alatt és orvosi kivizsgálás után adható be. Az influenza elleni védőoltás beadásával megelőzhető, hogy a koronavírussal való együttes fertőzés alakuljon ki, ami súlyos szövődményekhez vezethet. Az influenza elleni védőoltás alkalmazható egyidejűleg a koronavírus elleni oltással, illetve azt követően bármilyen időintervallum elteltével. Bihar megyébe eddig 4.300 adag influenza elleni védőoltás érkezett, amelyeket egészségügyi egységek és családorvosok között osztottak szét. A közeljövőben további adagok érkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában