beruházás

2021.11.03. 15:00

Cseke Attila: Korszerű és környezetbarát bölcsődék épülnek Bihar megyében

BN-összeállítás

Belényesen, Margittán, Nagyszalontán és Nagyváradon új bölcsőde épül a fejlesztési minisztérium finanszírozásával – jelentette be Cseke Attila szaktárcavezető azt követően, hogy miniszteri rendeletben hagyta jóvá a négy beruházás támogatását. A belényesi és a margittai bölcsődék 6–7 csoport, azaz 60–70 kisgyerek befogadására lesznek alkalmasak, a nagyszalontaiban négy bölcsődei csoport fér majd el, a nagyváradiban pedig 110 gyermek – mutatott rá a miniszter.

Cseke Attila elmondta: a fejlesztési minisztérium körszerű, környezetbarát bölcsődéket épít, energiahatékony épületeket, jól szigetelő nyílászárókkal, falakkal, padlóval, amelyekben megújuló energiából, a tetőtérre szerelhető napelemekből vagy hőpumpákból származó energiát használnak az épület hűtésére és fűtésére. Az épületekben játszó- és hálószobák, konyha és mosókonyha, nagyterem, orvosi rendelő és irodák is lesznek.

A célunk az, hogy a fiatal családokat gyermekvállalásra bátorítsuk, és a fiatal anyákat segítsük akkor, amikor a gyermeknevelési szabadság lejártával visszatérnének dolgozni. A kisgyermekeknek minden körülményt megteremtünk ahhoz, hogy biztonságban, jó környezetben tanuljanak és játsszanak” – hangsúlyozta a Bihar megyei politikus.

A bölcsődék körül ugyanakkor elegendő szabadtéri játszóteret alakítanak ki, mondta el a szaktárcavezető. A miniszteri rendelet következtében elindítják a közbeszerzési folyamatot, annak érdekében, hogy minden településen megtalálják a megfelelő kivitelezőt, majd indulhat az építkezés.

A miniszter ugyanakkor elmondta: a nagyváradi önkormányzat egy második bölcsőde megépítését is kérvényezte, azonban a pályázathoz tartozó dokumentáció kapcsán még tisztáznivaló akad. A minisztérium a következő időszakban a kisvárosok és a községek részéről érkezett kéréseket is megvizsgálja, tette hozzá Cseke Attila.

Örömmel láttam, hogy minden Bihar megyei municípium megértette: szükség van új bölcsődékre, hiszen a meglévőkben nincsen elegendő hely. Az ország sok megyéjében jártam, olyan polgármesterrel még nem találkoztam, aki azt mondta volna, hogy erre nincs szükség. A bölcsődék megépítéséhez szükséges finanszírozást 100 százalékban a fejlesztési minisztérium biztosítja” – tudatta a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában