Téli számlák

2021.11.26. 19:47

A váradi lakosság negyven százalékkal fizet többet a fűtésért

A Nagyváradi Helyi Tanács megemelte a hőenergia helyi fogyasztói árát. A döntés értelmében a fogyasztói ár hatvan százalékkal emelkedik november 1-től, a távhőrendszerrel fűtő lakossági fogyasztók negyven százalékkal fognak többet fizetni a fűtésért, a fennmaradó húsz százalékot az önkormányzat fizeti ki támogatásként.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács pénteki ülésén megszavazta a hőenergia új fogyasztói árát. A testület kénytelen volt emelni az árakon azok után, hogy az Országos Energiaár-Szabályozó Hatóság (ANRE) november 1-től 96,67 százalékkal 186,4 lejről 364 lejre növelte Nagyváradon a hőenergia termelési árát. Mint azt Florin Birta polgármester a tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón elmagyarázta, ennek a növelésnek a legfőbb oka a földgáz árának az emelkedése volt, ugyanakkor a zöld bizonylatok ára is jelentősen növekedett. A polgármester bejelentette, hogy a hőenergia előállítási árának a növekedése miatt Nagyváradon mintegy hatvan százalékkal nőtt a fogyasztói ár a tavalyi árakhoz képest, tehát a lakossági fűtés ára az eddigi 330,6 lej/Gkcal-ról 525,8 lej/Gkcal-ra nő.

Mennyit fizetünk?

A helyi tanács pénteki ülésén negyven százalékkal emelte a lakossági hőenergia fogyasztói árát, a fennmaradó költségnövekedést pedig a helyi önkormányzat fedezi szubvencióként. Ez azt jelenti, hogy november 1-től a távhőrendszer elosztó hálózatára csatlakoztatott lakossági fogyasztók 396,4 lejt fizetnek gigakalóriánként, az önkormányzat pedig gigakalóriánként 129,4 lejjel egészíti ki a lakossági fogyasztást. A polgármesteri hivatal számításai szerint egy garzonlakásban, ahol a havi átlagfogyasztás 1,2 gigakalória, eddig 340 lejt kellett fizetni, ez az összeg november 1-től 476 lejre nő. Egy kétszobás lakásban, ahol a havi átlagfogyasztás 1,8 gigakalória, az eddigi 510 lej helyett 714 lejt fog a Hőszolgáltató a lakóknak kiszámlázni, vagyis 204 lejjel kell többet fizetniük. Háromszobás lakások esetében 317 lejjel nő a fűtésszámla, míg a négyszobás lakásban lakók 396 lejjel kell többet fizessenek novembertől. Florin Birta hozzátette, hogy novemberre és decemberre a város körülbelül 17,5 millió lejt fizet fűtéstámogatásként, és ha az árak nem módosulnak jövőre, akkor az önkormányzat 2022 végéig 32,2 millió lejt fog kifizetni erre a célra.

Olcsón termelünk, drágán fizetünk

A polgármester elmondta, hogy most mutatkoznak meg a jótékony hatásai annak, hogy az önkormányzat az elmúlt tizenkét évben folyamatosan beruházott a távhőrendszer felújításába, ugyanis Romániában nálunk a legalacsonyabb a hőenergia előállítási ára. Ennek az állításnak az alátámasztására Florin Birta elmondta, hogy míg Nagyváradon 526 lej a hőenergia gigakalóriánkénti termelési ára, addig Kolozsváron ez a költség 739, Aradon 758, Brassóban 763, Temesváron 800, Bukarestben 986, Tulceában 1071, míg Konstancán 1337 lej. Ezek a hatalmas termelési árkülönbségek azonban nem mutatkoznak meg a lakossági árban, ugyanis annak ellenére, hogy Nagyváradon a legolcsóbb a termelési ár, egyes nagyvárosokkal összehasonlítva a lakosság többet fizet a fűtésért, ugyanis minden önkormányzat maga dönti el, hogy mekkora arányban szubvencionálja a lakossági távhőfogyasztást. A nagyváradiak tehát körülbelül 396 lejt fizetnek gigakalóriánként, ezzel szemben az aradiak 395 lejt, a temesváriak 400 lejt, a konstancaiak 450 lejt, holott, mint láttuk, ezekben a városokban lényegesen nagyobb a távfűtés előállítási ára. De a legszembetűnőbb a különbség Nagyvárad és Bukarest között van, ugyanis a fővárosiak mindössze 280 lejt fizetnek gigakalóriánként, mert az önkormányzat 706 lejjel támogatja a lakossági távhőfogyasztást. Florin Birta kiemelte azt is, hogy Bukarest után Nagyváradon vannak a legtöbben rácsatlakoztatva a távhőrendszerre: a fővárosban körülbelül 560 ezer személyt szolgál ki a rendszer, Nagyváradon 72.100 ezer ember él távfűtéses lakásban. Temesváron 55 ezer, Craiován 50 ezer, Konstancán 48 ezer, Aradon 26 ezer ügyfele van a helyi távhőszolgáltató vállalatnak.

Miért nem több?

Arra az újságírói kérdésre, hogy Nagyváradi Polgármesteri Hivatal miért nem járul hozzá nagyobb mértékben a fogyasztói költséghez, mint történik az más városokban, Florin Birta azt válaszolta, hogy az önkormányzatnak nagyon sok futó beruházása van, ezért nincs több pénze a fűtéstámogatásra, és folyatni akarják a távhőrendszer felújítását is, hogy még hatékonyabb legyen a rendszer. „Az eddigi befektetések eredménye az, hogy Romániában Nagyváradon a legalacsonyabb a hőenergia előállítási ára. Ezzel szemben a bukaresti önkormányzat ahelyett, hogy a rendszer felújítását finanszírozná, a lakossági szubvencióra költi a pénzt” – magyarázta Birta. Hozzátette azt is, hogy azért sem kapott a város nagyobb összeget a kormánytól fűtéstámogatásra, mert a Hőszolgáltató Vállalat hatékonyan működik. „Nekünk nem voltak adósságaink, és ezért büntettek. Ha korrekt vagy, akkor nem kapsz pénzt a költségvetés-módosításkor” – vonta le az érdekes következtetést az elöljáró. De hozzátette: ha a jövőben mégis kap pénzt a város fűtéstámogatásra a kormánytól, akkor olyan mértékben csökkentik majd a lakossági fogyasztói árat, amekkora mértékű lesz a kormánytámogatás. Szintén újságírói kérdésre válaszolva Birta elmondta azt is, hogy a jelentős áremelkedés után sem lesz lehetőségük a fogyasztóknak kiköttetni lakásukat a távhőrendszerből. Ugyanannak a határozatnak az értelmében a szállítóhálózatra kapcsolt lakossági fogyasztók november 1-től 356,8 lejt fizetnek gigakalóriánként, míg a szállító hálózatra csatlakoztatott nem lakossági fogyasztók 477 lejt fizetnek áfával együtt minden egyes elfogyasztott gigakalória hőenergia után, az elosztó hálózatra csatlakoztatott nem lakossági fogyasztók pedig 615,7 lejt gigakalóriánként. Megjegyzendő, hogy a nem lakossági fogyasztók a teljes költséget ki kell fizessék, ők nem kapnak önkormányzati szubvenciót.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában