Járványügy

2021.11.03. 13:00

A járványügyi intézkedések betartására figyelmeztetnek

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A Bihar megyében hétfőn jegyzett magas fertőzöttségi arányt (10,64 ezrelék) és egyéb tényezőket figyelembe véve a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP), valamint a Bihar Megyei Prefektúra egy sor óvintézkedést javasol a lakosság számára. Bihar megyében a 101 közigazgatási egység közül 82 településen volt magasabb hétfőn a fertőzöttségi arány hat ezreléknél, ugyanakkor az elmúlt két hétben jegyzett, a koronavírus szövődményei okozta napi elhalálozások átlaga is 17.

Mivel a vírust azok a személyek is terjeszthetik, akik látszólag egészségesek, tünetmentesek, illetve be vannak oltva, a közegészségügyi igazgatóság azt tanácsolja, korlátozzák a közvetlen érintkezést más személyekkel, akár olyan gesztusok mellőzésével, mint a kézfogás, ölelés, arcra vagy kézre adott puszi vagy az arc kézzel való érintése. Viseljenek védőmaszkot, az optimális védelem érdekében a maszknak takarnia kell az orrot és a szájat. Kerüljék a forgalmas helyeket, tartsák tiszteletben a karanténra, elkülönítésre vonatkozó szabályokat. Tájékozódjanak telefonon keresztül a családorvostól. Halasszák el az utazást, ha nem érzik jól magukat. Antibiotikumot és vírusellenes gyógyszereket csakis orvosi utasításra használjanak. Bármilyen egészségügyi panasz esetén forduljanak orvoshoz. Éljenek a koronavírus, influenzavírus elleni védőoltás lehetőségével. Figyeljenek az alapvető higiéniai szabályokra. A turistákat fogadó gazdasági szereplők számára többek között azt ajánlják, figyeljenek a járványügyi intézkedések betartására a vendégek elszállásolása, illetve a számukra nyújtott szolgáltatások során; helyezzék ki jól látható helyre az alapvető szabályokat tartalmazó plakátokat; tájékozódjanak hivatalos forrásokból; tájékoztassák a személyzetet a járványügyi intézkedésekről, a védőoltás fontosságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában