Bontások

2021.10.09. 14:00

Váradszőllős: a kommunisták elkezdték, a liberálisok befejezik az átalakítást

Nagyvárad rendszerváltás utáni történetének legnagyobb kisajátítási akciója zajlik Váradszőllősön: most éppen a Grădina de Fagi utcában négy kisajátított házat bontanak le, hogy parkolóhelyeket alakítsanak ki a helyükön a környékbeli tömbházakban lakók számára.

Pap István

A most lebontott váradszőllősi házak túlélték a kommunista rendszer szisztematizálását, amikor Nagyváradon is, csakúgy mint egész Romániában, a városokban ledózerolták a kertvárosokat, hogy tömbháznegyedeket húzzanak fel a helyükön. Több váradszőllősi háznak most teljesedett be a még Nicolae Ceaușescu által megálmodott sorsa. A Grădina de Fragi utcai házak bontása szeptember végén kezdődött és már le is dózeroltak négyet a tervezett ötből. A Bihoreanul hetilap beszámolója szerint a bontások helyszínén bámészkodók döbbenten nézték a történéseket. „Milyen kár! Ilyen szép és tartós házakat ma már nem építenek!” – idézte a hetilap az egyik férfi véleményét. Egy nyugdíjas korú hölgy pedig felháborodottan nyilatkozott „Micsoda időket élünk! Dolgozol egy életen át, hogy legyen egy házad, erre öregségedre jön a városháza, és lebontja!” Egy fiatal hölgy is közbeszólt, aki azt magyarázta, hogy azért kell lebontani a házakat, hogy parkolóhelyeket alakítsanak ki a helyükön, de ez csak még jobban felháborította az öreg hölgyet: „Uram Atyám, lebontani a házakat, hogy parkolóhelyeket csinálj!” – mondta kétségbeesetten.

A hetilap megszólaltatta a kisajátított emeletes ház tulajdonosát is. Florica Floarea azt mondta, hogy idén nyárig kellett kiüríteniük a házat, de ő már csak Szentandráson tudott ingatlant venni, mert a kapott 230 ezer euróból Nagyváradon nem talált hasonló kaliberű ingatlant ahhoz, mint amilyet a város elvett tőle. „Bepereljük a várost a jogos kártérítésért. A posta mögött az enyémhez hasonló házat adtak el 240 ezer euróért, és nekem adtak 230 ezer eurót úgy, hogy nem is akartam eladni a házamat” – nyilatkozta. A hölgy azt is állította, hogy a városháza ellenségesen bánt a kisajátítottakkal. „Úgy néztek ránk, mint valami ellenségre. Kezdetben azt mondták, hogy elvihetünk mindent, amit akarunk a házból, hogy végül aztán felszólítsanak minket, hogy ne vigyünk el semmit. Még listát is csináltak a bidéről, a mosdókagylóról, mindenről. Azt mondták, hogy ne hiányozzon semmi, különben bajunk lesz...” – mesélte a hölgy.

Megkérdeztük az ügyben Cristian Popescut, a Nagyváradi Ingatlankezelőség igazgató-helyettesét, aki a kisajátítási feladatokat koordinálja. Ő elmondta, hogy a kisajátítás akkor is vásárlásnak minősül, ha a tulajdonos nem akarja eladni a házát, ezért az ingatlankezelőség álláspontja szerint a tulajdonosnak az ingatlanbecsüs által megállapított értéknek megfelelő állapotban kell átadnia az ingatlant. Arra a kérdésünkre, hogy mi szüksége van az önkormányzatnak egy amúgy is lebontásra ítélt házban lévő bidére, kádra stb., Cristian Popescu azt válaszolta, hogy az önkormányzatnak a tulajdonában van több mint hatszáz lakás, és a kisajátított és lebontásra ítélt ingatlanokból megmenthető elemeket felhasználják az önkormányzati lakásoknak a felújításakor. „Arra is felszólítottuk őket, hogy adják át tisztán a házat, és hagyjanak mindent benne, ennek ellenére voltak olyanok, akik a régire cserélték az új fűtőtesteket, a kádat is elvitték, sőt, volt, aki a csatlakozókat is kihúzta a falból” – tette hozzá Popescu.

A város rendszerváltás utáni történetének eddigi legnagyobb házkisajátítási akciójának a keretében Váradszőllősön már lebontottak hat házat az Ep. Nicolae Popovici utcán, ezen a területen már ki is alakították a parkolóhelyeket. Most bontottak le négy házat a Grădina de fragi utcán, ahol még egy ingatlant fognak novemberben ledózerolni. Ezek mellett két házat sajátítottak ki és bontanak le a Liszt Ferenc, és kettőt a Jules Verne utcán, ez utóbbi helyszínen egy ház bontása várhatóan már a jövő héten elkezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában