Tanévkezdés

2021.10.04. 08:28

Ünnepélyes évnyitó a Nagyváradi Állami Egyetemen

Fotó:

Pikó Stefánia

Hivatalosan is megkezdődött az új tanév a Nagyváradi Állami Egyetemen, miután múlt pénteken, azaz október elsején az egyetem sportcsarnokában, zárt körben megtartották az évnyitó ünnepséget. Nem volt széles a meghívottak köre a járvány miatt, az eseményt azonban követni lehetett online térben is az élő közvetítés révén. A helyszínen személyesen jelen volt dr. Constantin Bungău rektor, valamint a szenátus és a vezetőség képviselői, és a legkiemelkedőbb tanulmányi eredményekkel rendelkező „gólyák”, vagyis azok a diákok, akik most kezdik meg egyetemi tanulmányaikat.

A számadatokat ismertetve a rektor elmondta, hogy október elsejétől az oktatás 3446 elsőéves számára kezdődik meg, akik több mint száz különböző típusú képzésben vesznek részt, emellett 1512-en kezdték most el a mester-, valamint 84-en a doktori képzést. Beszédét azzal folytatta, hogy ismertette, a tanítás részben online, részben személyes jelenlét révén zajlik majd, kiemelve, hogy amennyire csak lehetett, növelték a személyes jelenléttel történő oktatás mértékét a tavalyhoz képest. Az egyetem felkészült a világjárvány okozta korlátozásoknak megfelelő működésre – tette hozzá. Végül kihangsúlyozta, mennyi kiváló lehetőséget tud az egyetem diákjai számára nyújtani, melyek elősegítik az egyén fejlődését, előrehaladását. Az anyagiakat érintő előnyökre is kitérve példaként hozta fel az Erasmus-programot, melynek összköltségvetése 4.480.000 euró, amit ösztöndíjak formájában tudnak a hallgatók között szétosztani, illetve van lehetőség havi 700 lejes ösztöndíjra, és van szociális támogatás is 580 lej értékben, vagy 500 lejes gyakornoki ösztöndíj. Mindemellett van egy havi 500 lejes, speciális ösztöndíjlehetőség is a robotika, informatika, matematika szakosoknak, mely a nagyváradi önkormányzattal való partnerség révén valósult meg.

A rektor az ünnepség keretében búcsút mondott annak a 27 tanárnak, akik nyugdíjba vonultak, külön megköszönve dr. Gheorghe Carpnak az egyetemmel való együttműködését. Miután a helyi és külföldi diákok képviselői is felszólaltak, a körülbelül 80 fős ünnepséget a zeneszakosok zárták az Örömódával.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában