Helyi tanács

2021.10.01. 14:10

Újabb belvárosi ingatlanokat újíttat fel a város

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén kilenc belvárosi ingatlan homlokzatfelújítási munkálatait rendelte el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forrás: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi önkormányzat évente határoz arról, hogy mely belvárosi ingatlanokat újíttatja fel. Az idén kilenc ingatlan került a városvezetés látókörébe. A több éve futó homlokzatfelújítási programról Florin Birta polgármester a csütörtöki tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy miután a helyi tanácsban döntés születik arról, hogy mely ingatlanokat fogják felújíttatni, értesítik erről a tulajdonosokat, akik előtt több út áll: dönthetnek úgy, hogy önerőből felújítják az ingatlant, ez esetben az önkormányzat kiadja az építkezési engedélyt és a beruházás befejezése után öt évig nem kell adót fizetni a felújított ingatlanra. A második variáns az, hogy az önkormányzat újítja fel az ingatlant, és a tulajdonosok jelzálogszerződést kötnek a várossal az ingatlanra. Ez azzal az előnnyel jár, hogy műemléképület esetében a város fizeti a felújítási költség húsz százalékát, a fennmaradó összeget pedig a tulajdonosok visszafizetik a városnak egyenlő, kamatmentes részletekben a beruházás befejezésétől számított öt év alatt, ugyanakkor nekik is jár az ötéves adómentesség az ingatlanra. A harmadik lehetőség az, hogy nem kötnek jelzálogszerződést a várossal, ez esetben azonban a tulajdonosok a munkálatok ideje alatt maguk fizetik az összes kivitelezési költséget. Van azonban egy másik eset is, amikor a tulajdonosok, vagy azok egy része egész egyszerűen nem egyezik bele abba, hogy a város felújítsa az ingatlanukat. Erre az esetre is talált megoldást a város: elvégzi a felújítást saját pénzből és a beruházás költségeit elosztva adóhátralékként írja be a tulajdonosoknak, akik esetében következik a végrehajtás, ha az immár adóvá átalakított költségeket nem fizetik ki. Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, a műemléképületek nagyságától, a munkálatok komplexitásától és egyéb tényezőktől függően egy épületfelújítás költsége 100–500 ezer euró között mozog.

Szociális ankétot!

A helyi tanácsülésen az első ilyen előterjesztésnél felszólalt Pető Dalma RMDSZ-es helyi tanácsos, aki elmondta, hogy már korábban is kérte, és most is fenntartja azt, hogy szociális ankétot kellene végezni annak érdekében, hogy kiderüljön, a felújításra kiszemelt ingatlanokban laknak-e olyan nyugdíjasok vagy más kis jövedelmű személyek, családok, akiknek tulajdonképpen a kilakoltatásához fog vezetni az épületfelújításra vonatkozó döntés. Adrian Madar PSD-s tanácsos pedig azt emelte ki, hogy a felújításra előterjesztett kilenc ingatlan között vannak olyan épületek is, amelyek felújítása nem prioritás, illetve egyes helyeken, például Újvárosban meg kellene hagyni az ottani épületek sajátos hangulatát.

Florin Birta polgármester ezekre reagálva elmondta azt, amit a sajtótájékoztatón is hangoztatott: az esetek 80–90 százalékában a tulajdonosok szerződést kötnek a várossal, és 10–20 százalék az az arány, akiknek a felújítási költség adóvá változik át. Hozzátette, hogy mindeddig senki ellen sem kellett végrehajtást elrendelni ennek a programnak a keretében, egyedül csak számlazárolások történtek.

Az ingatlanfelújításokra vonatkozó előterjesztéseket az RMDSZ-frakció tartózkodása mellett fogadta el a helyi tanács, egyes ingatlanok esetében a PSD is tartózkodott. A helyi tanács döntése értelmében felújítják a Ion Budai Deleanu 4. szám alatti ingatlant, a Pavel utca 8. szám, a Szabadság (S. Micu Klein) utca 9. szám, a Teleki (Városháza/Primăriei) utca 34. és 41. szám, a Fő (Republicii) utca 15. és 31. szám, a Magyar (Bradului) utca 19. szám és a Zöldfa (V. Alecsandri) utca 21. szám alatti épületeket.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában