Figyelem!

2021.10.15. 10:00

Tilos járdán közlekedni elektromos rollerrel

Az irányváltáshoz le kell szállni az elektromos rollerről, így szól az ilyen járművek közlekedését szabályozó, a napokban elfogadott kormányrendelet. Ennek a kitételnek máris vannak ellenzői.

Fotó: pepsnews.com

BN-összeállítás

A román kormány a napokban jóváhagyta azt, hogy elektromos rollerrel tilos a járdán közlekedni. Ezeknek a járműveknek a helye a bicikliutakon van, ott pedig, ahol nincs ilyen, csak a közúton közlekedhetnek. A határozat „a kerékpárral közlekedőkhöz hasonlóan szabályozza az elektromos rollerek közlekedők magatartási szabályait, valamint a kerékpárokhoz hasonlóan az elektromos rollerek műszaki feltételeit” – áll a belügyminisztérium közleményében. Az elektromos rollerrel közlekedőknek tudniuk kell, hogy ahhoz, hogy ilyen járművel közlekedhessenek, az elektromos rolleren kell legyen duda és fék, esti, éjszakai közlekedés esetén macskaszem vagy bármilyen más fényvisszaverő eszköz. Fényvisszaverőt a kerekekre is fel kell szerelni, hogy azok forgás közben egy világító kört alkossanak. A határozat letiltja a járdákról az elektromos rollereket, ilyen járművel a jövőben már csak a bicikliúton lehet közlekedni. Ha nincs bicikliút, akkor az elektromos rollerek helye a közúton van, ez utóbbi esetben csak libasorban haladhatnak, egymás mellett nem, és ez esetben a vezetőknél feltétlenül legyen személyi igazolvány. Tilos elektromos rollerrel közlekedni alkohol vagy kábítószer hatása alatt, és nem szabad a havas, jeges közutakra rámenni elektromos rollerrel. Tilos továbbá „ugrálni” az elektromos rollerrel, a járműnek haladás közben mindvégig érintkeznie kell a talajjal.

Ebből baj lehet

A határozat egyik meghökkentő kitétele az, hogy a kerékpáros közlekedéstől eltérően az elektromos rolleresek csak úgy változtathatnak irányt, ha leszállnak a járműről, és a kívánt irányba tolják a rollert. A határozat megalkotói azzal érvelnek, hogy a kerékpártól eltérően balesetveszélyes az, ha a vezető elengedi valamelyik kezével a roller kormányát, hogy az irányváltoztatást jelezzék, ezért vezetés közben mindkét kézzel mindvégig fogni kell a rollerkormányt. Mircea Ursuța nagyváradi ügyvéd, a múlt hónapban leváltott igazságügyminisztériumi államtitkár azt írta a Bihoreanul hetilapban ennek a kitételnek a kapcsán, hogy ez nem életszerű egy nagyvárosban, ahol az elektromos rolleres balra akar fordulni egy menetirányonként több sávos úton, főként akkor, ha a középső sávokban csak előre lehet haladni. Az elfogadott határozat értelmében ugyanis a járdára felmenni nem lehet, így a rolleresnek nem marad más választása, mint az út közepén átsétálni a rollerével az autók között a bal oldali sávba.

Előzni csak szépen!

A kormány további módosításokat is eszközölt a közlekedési rendszabályzatban. Az egyik legfontosabb változás a kerékpárosok és a rolleresek előzésére vonatkozik. Eddig csak egy ajánlás volt érvényben, mely úgy szólt, hogy az autó mintegy másfél méteres távolságban előzze a kerékpárost. Az új szabály szerint az 50 km/h-nál kisebb sebességgel közlekedő járművezetők csak úgy előzhetik meg a kerékpárokat vagy rollereket, hogy bal oldali kerekükkel áthaladnak az út középvonalán, míg az óránként 50 km/h-nál nagyobb sebességgel közlekedők a szaggatott vonalon legalább a jármű szélességének felével áthajtva előzhetik a kétkerekű járműveket. Ott, ahol folyamatos sávelzáró csík van felfestve, tilos biciklit és rollert előzni. A fenti szabályok megszegése miatt harminc napra bevonják az autóvezető jogosítványát. A változást azzal indokolták, hogy a korábbi másfél méteres távolságra vonatkozó ajánlás nem volt egy objektíven mérhető és ellenőrizhető szabály, a módosítás viszont nagyobb biztonságot nyújt a kerékpárosoknak és az elektromos rollerrel közlekedőknek is, ugyanakkor baleset esetén is sokkal könnyebben és pontosabban megállapítható majd a járművezetők vétkessége.

Zöld rendszám

A már említett kormányhatározatnak a keretében hagyták jóvá azt is, hogy zöld színű rendszámokat vezetnek be a nem környezetszennyező járművek számára. Ez utóbbi intézkedésről szólva Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy azokat kívánják ezzel támogatni, akik plusz erőfeszítéseket tesznek a környezet védelme érdekében. Kifejtette, hogy a zöld rendszám amolyan zöld útlevél lesz, és több kedvezményben is részesülnek majd az ilyen járművek tulajdonosai: bizonyos adókedvezményeket kaphatnak, a zöld járműveknek fenntartott parkolóhelyek állnak majd rendelkezésükre, illetve zöld rendszámú autókkal esetenként olyan helyekre is be lehet majd hajtani, ahova másféle autókkal nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában