Filmtettfeszt

2021.10.11. 15:00

Tartalmas vígjátékokat vetítettek a nagyváradi Filmtettfeszten

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg október 6–10. között az Erdélyi Magyar Filmszemlét, amelyből az elmúlt hétvégén a nagyváradi közönség is kaphatott egy szeletet.

János Piroska

Nyolc film, rövidfilmek és gyerekeknek szóló animációs műhelyfoglalkozás várta három napon keresztül a magyar filmek kedvelőit Nagyváradon. Az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően a délutáni, esti filmvetítésekre a védettségi igazolvány felmutatásával lehetett betérni.

A filmfesztivál Nagyváradon péntek délelőtt az 1971-es Hahó, Őcsi! Családi vígjátékkal indult, melyben a kisfiú, akire senkinek sincs ideje, képzeletbeli utazás által az Óperencián túlra is eljut az időt keresve. Délután öt órától magyar rövidfilmeket láthatott a közönség, többek között olyan rendezők alkotásait, mint Csánki Zsófia, Rudolf Olivér vagy Nagy Borbála. A nagyjátékfilmek sorát péntek este hét órától Lakos Nóra 2020-ban bemutatott elsőfilmes alkotása, a Hab nyitotta meg, mely vígjátéki besorolása ellenére, illetve a címet meghazudtolva nem kizárólag egy habos-babos történet. Dóra, a cukrász (Kerekes Vica), hogy megmentse a csőd szélére jutott Hab cukrászdáját, benevez egy családi vállalkozások számára meghirdetett támogatási programba, egy bökkenő akad csupán: a Hab tulajdonosa szingli. Hogy borsot törjön a felbukkanó exbarátja orra alá, aki feleségével szintén részt vesz a támogatási program négynapos workshopján, illetve természetesen a harmincmillió forintos nyeremény megszerzése érdekében családot „szerződtet” magának: egy négy napja megismert fogorvost (Mátray László), és a színészi babérokra törő szomszéd Lacikát (Gyarmati Erik). Az álcsalád a bevetett furfangokkal hiába teljesíti a próbákat, a lebukás szélén Dóra maga vallja be az igazságot. A látszat fenntartásából adódó humor mellett így a filmben olyan témák is felbukkannak, mint a hűség-hűtlenség, megbocsátás, lemondás, álmok újratervezésének kérdéskörei. Péntek este 21 órától a Legjobb tudomásom szerint című magyar filmdráma zárta a fesztivál első napját.

Szombaton öt órától a nagyváradi közönség Hajdú Szabolcs Békeidők c. magyar-román filmdrámát láthatta, melyet legutóbb a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) is vetítettek. Este hét órától szintén egy vígjáték volt terítéken, Varsics Péter Így vagy tökéletes című filmje azonban szintén több mint egy sikeres és sikertelen író versengéséből fakadó komédia, a sajátos humorú filmet számos olyan szál fűzi át, amely gondolkodóba ejtheti a nézőt: az önmegvalósítás, a közösségi oldalakon megjelenített boldogság mögötti páros magány, a szexuális zaklatás és az ellene fel nem lépő szemtanú, a reklámok befolyásoló ereje, a rákos megbetegedés mind olyan szálak, amelyek amellett, hogy talán túlzsúfolttá teszik a filmet, egyúttal elveszik a kizárólag hollywoodi-ízű romantikus vígjáték jellegét is. A szombat estét a Zárójelentés című film zárta, ami szintén szerepelt a szeptemberi TIFF programjában is.

Vasárnap a közönség Dárday István Jutalomosztás filmszatíráját, Orosz Dénes Seveled c. romantikus vígjátékát és Badits Ákos Űrpiknik vígjátékát láthatta. A Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében zajló vetítésekre csekély számú néző tért be, ami talán a roszszabbodó járványhelyzetnek, vagy a bevezetett korlátozásoknak tudható be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában