nemzeti kisebbségek

2021.10.22. 09:40

Szilágyi Zsolt: Tenni kell a gyűlöletbeszéd ellen

BN-összeállítás

Az Európa Tanács magyar elnöksége négy eseményből álló konferenciasorozatot szentelt a nemzeti kisebbségek ügyének, az október 19-i strasbourgi zárótanácskozáson pedig jelen volt és felszólalt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt Külügyi- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője is, tudatja közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája. A konferencia résztvevői közül többen is rámutattak: az utóbbi időszakban kritikus mértékben megszaporodtak a nemzeti kisebbségek elleni gyűlöletbeszédek. Ehhez kapcsolódva Szilágyi Zsolt elmondta: a román belpolitikában immár rendszeresnek tekinthető és már-már állampolitikává lett a magyarellenesség, valamint az ebből fakadó magyarellenes gyűlöletbeszéd. Arra utalva, hogy Mihai Tudose volt román miniszterelnök akasztással fenyegette meg a szabad szimbólumhasználatért harcoló székelyeket, valamint Klaus Iohannis államelnök a magyar nyelvvel gúnyolódott, Szilágyi Zsolt arra kérte a nemzetközi szervezetek vezetőit, hogy amennyiben ilyen súlyos példákat látnak a gyűlöletbeszédre – főként, ha azok a legmagasabb állami szinteken hangzanak el –, emeljék fel szavukat és akadályozzák meg az uszítást.

A néppárti politikus azon kérdésére, hogy miként kellene felépíteni azt az intézményrendszert, mely a létező európai és nemzetközi dokumentumokat jogilag kötelezővé teheti az EU tagállamaira nézve, Alain Lamassoure egykori francia európai integrációs ügyekért felelős miniszter és volt európai parlamenti képviselő elmondta: az EU miniszteri tanácsa alkalmas arra, hogy politikai akaratot jelenítsen meg, az a tény pedig, hogy a Minority SafePack-et az Európai Bizottság elutasította, mindenképp jóvátételt követel, hiszen az Európai Bizottság nem kerülheti meg az emberek véleményét.

A magyar elnökséget záró konferencián kiadtak egy nyilatkozatot a nemzeti kisebbségek helyzetének és jogainak előmozdításáról. A nyilatkozatban hangsúlyozzák az ET szervezetének különös felelősségét abban, hogy átfogó ellenőrzési rendszerrel biztosítsa egyezményeinek végrehajtását, az új kihívásokra válaszul új, jogilag kötelező erejű normákat dolgozzon ki, és szükség szerint együttműködési programjain keresztül szaktanácsadást és technikai segítséget nyújtson tagállamainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában