szórványprogram

2021.10.13. 14:00

Regionális gazdafórumokat szerveztek az idei nyári szórványprogram keretében

Az RMDSZ nagyváradi székházában tartott közös sajtótájékoztatón értékelte tegnap délelőtt Grim András szórványügyekért felelős megyei ügyvezető alelnök és Adrian Simon pályázatíró szakember a IX. Nyári Szórványprogram eseményeit.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórványügyekért felelős megyei ügyvezető alelnöke felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt rendezték meg először a nyári szórványprogramot, melynek sikerét bizonyítja, hogy azóta, 2020-at kivéve, minden esztendőben lebonyolítják. A fő cél olyan tematikus rendezvényeknek a megtartása, amelyek a helyi magyar közösségek megmaradását szolgálják.

Bihar megyében három szórványrégió létezik: a Vársonkolyostól Fugyivásárhelyig terjedő Sebes-Körös-völgyében körülbelül 6000, a Belényesi-medencét átfogó Fekete-Körös-völgyében 3500–4000, míg Dél-Biharban (Nagyszalontát leszámítva) 3500 magyar él, összesen tehát közel 15 ezerre tehető a szórványmagyarság lélekszáma.

Idén három gazdafórumot szerveztek regionális szinten: júliusban Mezőtelkiben (köszönet Géczi János alpolgármesternek), augusztusban Váradfenesen Molnár Csaba alpolgármester segítségével, októberben pedig Tenkén, együttműködve Szabó Mihály helyi tanácsossal. A vidékfejlesztési pályázatokat ismertették. „A Bihar megyei magyar közösségnek akkor van jövője, ha kellő gazdasági potenciállal rendelkezik. A pályázati lehetőségek esélyt jelentenek a fiataloknak, a vállalkozóknak, a gazdáknak, hogy létrehozzák, megerősítsék és fejlesszék vállalkozásaikat. A jövő ott van, ahol van család, otthon és munkalehetőség” – szögezte le az ügyvezető alelnök.

Adrian Simon pályázatíró szakember kiemelte azt, hogy a Kifizetési és Vidékfejlesztési Ügynökségnél (AFIR) már megjelent, vagy közvitára bocsátott pályázati lehetőségeket vázolta fel a hallgatóságának mindhárom helyszínen, kifejezetten a mezőgazdaságra és a vidékfejlesztésre összpontosítva.

A 6.1. számú, a mezőgazdasági startupokat érintő intézkedés nagyjából lezárult, „él” viszont a 6.3-as, mely mezőgazdasági vállalkozások kisebb fejlesztésére kínál támogatásokat. Várat még magára a 6.2-es (nem mezőgazdasági jellegű tevékenységek vidéki térségben történő megvalósítására nyújtott támogatás) és a 6.4-es (beruházások támogatása nem agrártevékenységek létrehozására és fejlesztésére). Valamennyi pályázatnak a kifutási ideje három év, tehát legkésőbb 2025 decemberéig meg kell valósuljanak, ugyanis 2021-re és 2022-re mint átmeneti periódusra tekint az Európai Unió a finanszírozások szempontjából – magyarázta a szakember. Megjegyezte: sokan csalódtak amiatt, mert panziók működtetésére nincsenek jelenleg kiírások. Megnyílt viszont a 4.1-es intézkedés, melynek szerteágazó támogatásait olyan mezőgazdasági vállalkozások vehetik igénybe, melyek sok éve léteznek, erős és sikeres üzleti terveket tudnak felmutatni. Adrian Simon ugyanakkor arra kérte az érdekelteket, hogy figyeljenek oda, milyen pályázatíró cégek szolgáltatásait rendelik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában